Koirien vakuutusarvo – Petoeläinvahingoissa täysarvokorvaus

Joskus koira voi menehtyä tapaturmaisesti tai muuten sellaisesta syystä, että vakuutusyhtiö korvaa koiran arvon tai ulkopuolinen henkilö tuottamuksen takia on velvollinen korvaamaan koiran.

Tällaisessa tapauksessa on usein vaikea arvioida koiran rahallista arvoa. Vaikka perheenjäsenen menetystä ei tietenkään henkisellä puolella korvaa mikään.

Uusi vakuutus voidaan ottaa alle 10-vuotiaalle koiralle tai kissalle, vakuutusyhtiöiden sopimusehdot vaihtelevat yhtiökohtaisesti.

 • lemmikin katoamisen vain koirille
 • lemmikin tapaturman hoitokulut
 • lemmikin sairauden hoitokulut
 • lemmikin tapaturman tai sairauden aiheuttaman kuoleman

Vakuutusturva on voimassa sen vakuutuskauden loppuun asti, kun lemmikkisi täyttää 15 vuotta. Toisilla vakuutusyhtiöillä eläinlääkärikuluvakuutus on voimassa koiran koko eliniän.

Vakuutusyhtiöiden vakuutusehtoihin kannattaa tutustua ja vertailla niitä. Toisissa voi kuulua vakuutukseen, kun toisessa ostetaan lisäturvan mukana.

Vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla on vakuutusarvolaskureita. Vakuutusmaksun voi haarukoida laskureilla.

Suurpetovahingoista täysarvokorvaus

Petovahingoissa koiran käyttö- ja korvausarvo voi olla suurempi, kuin vakuutukselle määritelty arvo. Petoeläinvahingoissa haetaan korvausta koiran täysarvosta, korvaus on todellisen arvon ja vakuutuskorvauksen erotus.

Eläinlääkärin hoitokulut petovahingoissa voivat olla todella suuria.

Vakuutusarvo

Arviointi perustuu rotujärjestön alla hyväksymiin tietoihin sekä rotukirjaan vietyihin näyttely-, koe- ja kilpailu- sekä terveystutkimustuloksiin.

Sekarotuisen koiran arvo voi määräytyä myös sen käyttöominaisuuksien mukaan.

Suomen Ajokoirajärjestö: Vähintään puolitoistavuotias koira, jonka katsotaan olevan koulutettu metsästys- tai muuksi käyttökoiraksi (koiralle, jolla ei ole koetuloksia, tarvitaan riistanhoitoyhdistyksen tms. lausunto) = 2000 €

Kennelliiton vakuutusarvolaskurin arvio myös Omakoira-sivuilla sähköisenä palveluna osoitteessa http://omakoira.kennelliitto.fi. Henkilöjäsenet saavat sieltä omistamiensa koirien arvot veloituksetta.

Mikäli ei ole jäsen eikä omakoiraa käytä, lausunnon voi pyytää Kennelliitosta myös erikseen, jolloin hinta on 40€ (ei koske petovahinkolausuntoja).

Perusarvoa korottavat seikat

Arvoa lisätään koiran saavuttamien näyttelytulosten, terveystutkimusten sekä koetulosten perusteella. Koiran ikää tai jalostusarvoa ei huomioida arviossa. Jalostusarvoa voi tarvittaessa tiedustella rotujärjestöltä.

 • Vähintään puolitoistavuotias koira, jonka katsotaan olevan koulutettu metsästys- tai muuksi käyttökoiraksi
 • Hyväksytty luonnetestitulos tai käyttäytymiskoe (vain yksi tulos huomioidaan) Hyväksytty luonnetestitulos = 200 €
 • Terveystutkittu koira
  Lonkkakuvattu = 500 €
  Ataksiatutkittu = 500 €
 • Lisäys perusarvoon näyttelytuloksen perusteella. Paras laatuarvostelu otetaan huomioon vain kerran, serttejä huomioidaan enintään kolme kappaletta.
 • Valionarvot
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.