Kesyttämishypoteesi ei saanut tukea – Tutkimus: Sudet suosivat lajitovereitaan enemmän kuin koirat

Itävaltalaisen Wienin eläinlääketieteellisen yliopiston tutkijat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sudet suosivat oman lauman jäseniä hyödyttävää käyttäytymistä enemmän kuin koirat, uutisoi EurekAlert-sivusto.

Tieteilijät kertoivat tutkimustuloksista Public Library of Science: PLOS One -tiedejulkaisussa. He toteuttivat kosketusnäyttöä hyödyntäneen kokeen, missä eläinyksilöt saivat hankkia lajikumppaneilleen ravintoa.

Prososiaalinen käyttäytyminen, eli muita yksilöitä positiivisesti hyödyttävä toiminta, on tärkeää lauman yhteistyön kannalta.

Tutkijayhteisön keskuudessa on esitetty hypoteeseja, joiden mukaan susien kesyttäminen koiriksi olisi tukenut jo valmiiksi vahvoja yhteistyötä suosivia käyttäytymismalleja. Näin ollen koirien tulisi olla susia prososiaalisempia.

On esitetty myös hypoteeseja, joiden mukaan lemmikkikoirien prososiaalinen käyttäytyminen olisi niiden esi-isiltä peritty luonteenpiirre. Koska sudet turvautuvat niin voimakkaasti laumayhteistyöhön, niiden pitäisi olla koiria prososiaalisempia eläimiä.

Itävaltalaistutkijat päättivät laittaa hypoteesit koetukselle

He vertailivat laumassa kasvaneiden ja elävien yhdeksän suden ja kuuden koiran prososiaalisia taipumuksia keskenään.

Tieteilijät kouluttivat jokaisen yksilön painamaan nenällään kosketusnäytöllä näkyvää ”antelias”-painiketta, kun yksilö tahtoi tuoda ruokaa läheiseen aitaukseen, jossa oli tai ei ollut sillä hetkellä sen lajikumppaneita.

Monissa koetilanteissa sudet päättivät tuoda normaalia enemmän ravintoa aitaukseen, kun aitauksessa oli oman lauman jäsen. Kun laumakumppani oli toisessa läheisessä aitauksessa, yksilöt toivat vähemmän ruokaa omaan aitaukseen.

Käytös ei muuttunut lainkaan, vaikka ruokaa tuonut susiyksilö ja jommassakummassa aitauksessa ollut susiyksilö olisivat olleet eri laumoista.

Koirat toivat kaikissa tapauksissa saman normaalin kokoisen ruoka-annoksen aitaukseen, joten oman lauman jäsenen tai toisen lauman jäsenen läsnäolo samassa tai toisessa läheisessä aitauksessa ei vaikuttanut niihin samalla tavalla kuin susiin.

Havainnot viittaavat siihen, että sudet ovat prososiaalisempia eläimiä kuin samanlaisissa laumaolosuhteissa kasvaneet koirat ja tukevat hypoteeseja siitä, että lemmikkikoirien prososiaalinen käyttäytyminen on esi-isiltä peritty luonteenpiirre.

Tutkijat esittävät kuitenkin, että lemmikkikoirien prososiaaliset taipumukset voivat olla lemmikin koulutuksen tuotetta.

”Tutkimuksemme osoittaa, että kesytys ei välttämättä tehnyt koirista aiempaa prososiaalisempia eläimiä”, kertoi tutkimusta johtanut University of Veterinary Medicine Vienna -yliopiston tohtori Rachel Dale lehdistötiedotteessa.

Lähde: Tutkimus: Sudet suosivat lajitovereitaan enemmän kuin koirat – Kesyttämishypoteesi ei saanut tukea – Tekniikan Maailma

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.