Maanomistaja saa poistaa laittomasti asetetun riistakameran

Riistakameran käyttö- ja asentamisoikeus toisen omistamalle maalle ei ole jokamiehenoikeus.

Riistakameran käyttölupa

Pelkkä metsästysalueenvuokrasopimus ilman nimenomaista riistakameran käyttölupaa koskevaa ehtoa ei oikeuta laittamaan vuokramaille kameraa maastoon ilman maanomistajan lupaa.

Metsästysvuokrasopimus koskee vain käytännön metsästämistä ja oikeuttaa riistanhoitoon. Riistakameroiden käyttöä ei voi perustella sillä, että kysymys olisi riistanhoidosta.

Kuvamateriaalin käyttöoikeudet

Vahva yksityisyyden suoja tarkoittaa muun muassa sitä, että kameraa saa käyttää vain riistan kuvaamiseen. Kaikki muu kuvamateriaali ja mahdolliset tallenteet on heti hävitettävä, eikä käyttötarkoituksen vastaista materiaalia saa esittää.

Jos kuviin on tallentunut todistemateriaalia mahdollisesta rikoksesta, todistusaineistoa ei saa hävittää tai turmella (Rikoslaki 563/1998)

Kuvamateriaalin käyttöoikeus rajoittuu vain lupaehdoissa sovittuun käyttötarkoitukseen. Kuva materiaaliin ei voi soveltaa tekijänoikeuslakia, koska kuvat eivät ole tekijänsä henkisen luomistyön tuloksena syntynyt.

Maanomistajan oikeudet

Omistusoikeus maanomistajan aluella kuvattuun muuhun kuvamateriaaliin ei ole yksiselitteinen. Käyttöluvalla luovutetaan ainoastaan oikeus riistaeläinten seuraamiseen kuvaamalla ja kuvien talentamiseen, ei muuhun.

Maanomistajilla on monia perusteita, miksi riistakameran käytölle pitää saada lupa maanomistajalta, lisäksi maanomistajalle on kerrottava kameran tarkka sijainti.

Maanomistajilla on oikeus poistaa luvattomat ja merkitsemättömät kamerat omistamaltaan alueelta. Niitä kohdellaan kuin löytötavaroita, eli ne viedään paikalliselle poliisilaitokselle. Kuitenkin hyvä tapa on olla yhteydessä paikalliseen metsästysseuraan, joka käy poistamassa oikeudetottamasti asennetut kamerat.

Jos riistakamera kärsii vahinkoja esimerkiksi metsätöistä tai muista syistä, maanomistaja ei ole korvausvelvollinen maastoon asennetuista laitteista.

Maanomistajilla tuskin on mitään riistakameroiden käyttöä vastaan, kunhan lupa-asiat hoidetaan oikein ja avoimesti.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.