Luonnossa kulkijat eivät piittaa metsäpalo­vaarasta vaan sytyttävät nuotioita kansallispuistoissa

Ilmatieteen laitos on viime päivinä varoittanut Uudellamaalla metsäpalon vaarasta. Tästä huolimatta luonnossa liikkujat ovat esimerkiksi viikonlopun aikana sytyttäneet Nuuksion ja Sipoon kansallispuistossa lukuisia nuotioita hormillisten tulipaikkojen ulkopuolella.

Metsäpalovaroitus annetaan, kun metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen.

Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Esimerkiksi Nuuksion kansallispuisto muistutti viikonloppuna Facebook-sivuillaan retkeilijöitä vastuullisesta toiminnasta metsäpalovaroituksen aikana: ”Vain hormillisilla tulipaikoilla, joissa nuotio on maasta irti voi tehdä tulet.

Eli Nuuksiossa käytännössä vain Mustalammen, Haukanholman ja Kattilan keittokatoksilla ja Haltian kodalla saa tehdä tulet.”

Tulentekokiellosta eivät kaikki luonnossa liikkujat ole piitanneet

Esimerkiksi espoolainen Laura-Ilona Kotilainen havaitsi sunnuntaina Sipoonkorvessa tulia hormittomilla, avoimilla tulipaikoilla, vaikka niitä ei pitäisi metsäpalovaroituksen aikaan tehdä.

Tämän jutun kirjoittaja havaitsi lauantai-iltana jonkun sytyttämän nuotion Pöksynhaaran telttailualueen niemenkärkeen metsäpalovaroituksesta huolimatta, vaikka telttapaikka on kartoissa ilman varoitustakin merkattu tulettomaksi paikaksi.

Kotilainen neuvoi Sipoonkorven Storträskin rannalla makkaranpaistoaikeissa olevaa perhettä, joka ei ollut tietoinen metsäpalovaroituksesta.

Tiedon jälkeen perhe lähti hakemaan vettä ja sammutti tulet.

Kotilaisen mielestä on hyvä, että qr-koodit, joista varoituksia voi tarkistaa, lisääntyvät tulipaikoilla.

Sosiaalisessa mediassa on kerrottu myös toisenlaisista kohtaamisista, joissa tulia luvattomasti pitäneet ovat naureskelleet niistä huolestuneina huomautelleille päin naamaa. On myös kinasteltu siitä, millaista tulta voi pitää.

On siis syytä kerrata asiaa.

Päivystävä päällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta muistuttaa, että metsäpalovaroitukseen pitää suhtautua vakavasti.

”Ei Ilmatieteen laitos sitä turhaan anna, eivätkä pelastusviranomaiset siitä ihmisiä turhaan muistuta. Varoituksen aikaan tulipalo voi lähteä kipinästä yllättävänkin herkästi, vaikka luonto saattaa näyttää samanlaiselta kuin silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa”, Rautasuo sanoo.

”Mutta varoitus annetaan silloin, kun maa- ja metsäaines on oikein kuivaa kuten se nyt on ja pelkästään nuotiosta lähtevä kipinä voi riittää siihen, että se sytyttää maaston.

Jos on erittäin kuivaa ja tuulista, tulipalo voi levitä erittäin nopeastikin.”

Pelastuslain mukaan avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Eli kertakäyttögrillit ja risukeittimet täytyy jättää käyttämättä metsäpalovaroituksen aikaan.

”Muurattua tai vakaasti jaloillaan seisovaa grilliä ei lasketa avotuleksi, mutta kertakäyttögrillit tai hyvin sitä lähellä olevat taas ovat”, Rautasuo sanoo.

”Jos on metsäpalovaroitus, niin kyllä valveutuneen luonnossa liikkujan täytyisi käyttää harkintaa ja muistaa, että jos on kovin kuivaa se maasto, kipinät voivat kulkeutua pitkällekin ja aiheuttaa palon.”

Retkikeittimen käyttöä ei katsota avotuleksi, mutta senkin käytössä pitää olla aina huolellinen.

Metsäpalovaroituksen aikaan päiväretkille kahvit voi nokipannun sijasta keittää jo kotona termokseen.

Muutenkin on syytä muistaa, että avotulen teko maastoon ja polttopuiden otto eivät ole jokamiehenoikeuksia, vaan sallittu vain maanomistajan luvalla. Monilla luonnonsuojelualueilla tulenteko on sallittu vain rakennetuilla tulentekopaikoilla.

Tästä huolimatta esimerkiksi Nuuksiossa näkee välipitämättömän toiminnan jälkiä kallioilla, joissa tulen vaikutuksesta rapautunut kallio ei koskaan palaudu entiselleen.

Jos metsäpalovaroituksen aikaan näkee jonkun luonnossa nuotiontekopuuhissa, miten kannattaa toimia?

”Kannattaa kertoa ja neuvoa, että mikä tilanne on.

Jos tilanne näyttää vaaralliselta, jokaisella on oikeus ja velvollisuus puuttua asiaan.

Jos puhuminen ei auta, kannattaa tilanteesta ilmoittaa viranomaiselle eli soittaa 112:een”, Rautasuo sanoo.

Lähde: Luonnossa kulkijat eivät piittaa metsäpalo­vaarasta vaan sytyttävät nuotioita Nuuksion ja Sipoon kansallispuistoissa – Kaupunki | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.