Karhunmetsästys poronhoitoalueella | Eräluvat

Paikallinen asukas ei tarvitse erillistä Metsähallituksen myöntämää karhunmetsästyslupaa, jos hän metsästää metsästyslain 8 §:n tarkoittamien alueiden (Lapin ja Kainuun maakunnat sekä Kuusamo, Pudasjärvi ja Taivalkoski) poronhoitoalueilla.

Sen sijaan ulkopaikkakuntalainen metsästäjä tarvitsee aina Metsähallitukselta henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan, jolla saa ampua yhden karhun.

Samoin erillisen karhunmetsästysluvan tarvitsevat paikalliset, jotka asuvat poronhoitoalueella mutta niin sanotun vapaan metsästysoikeuden alueen ulkopuolella (Utajärvi, Ii sekä Oulun kaupunkiin kuuluvat Yli-Ii ja Ylikiiminki).

Poronhoitoalueella karhuja metsästetään ilman erillisiä poikkeuslupia: metsästys jatkuu, kunnes alueellinen kiintiö tulee täyteen.

Kiintiöt

Karhun metsästysaika alkaa 20. elokuuta kello 00.00 ja päättyy 31. lokakuuta kello 24.00 tai kunnes alueellinen kiintiö on tullut täyteen.

Itäiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon sekä Suomussalmen kunnat.

Läntiseen poronhoitoalueeseen muut poronhoitoalueen kunnat.

Karhunpyyntikiintiön tilannetta voi seurata reaaliaikaisesti Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla (riista.fi) >
Kiintiötilanteesta ja metsästyksen keskeyttämisestä kiintiön tullessa täyteen tiedotetaan myös paikallisradioiden välityksellä.

Lupa-alueen kartta (PDF, 3,44 Mt) >

Yksityiskohtainen kartta lupa-alueesta Retkikartta.fi-palvelussa >

Saalisilmoitus

Aiemmin poronhoitoalueen karhusaaliin ilmoittamiseen ja kiintiön tarkistamiseen käytetty karhupuhelinpalvelu ei ole enää käytössä.

Karhunkaatajat voivat tehdä saaliista lakisääteisen saalisilmoituksen jo maastossa Suomen riistakeskuksen Oma riista -mobiilisovelluksella (aluksi vain Android-mobiililaitteilla, myöhemmin syksyllä myös iOS-laitteilla).

Mikäli kaatopaikalla ei ole puhelinverkkoa, lakisääteinen saalisilmoitus välittyy Oma riista -palveluun heti, kun puhelin on jälleen verkossa ja sovellus käynnistetään.

Jos käytössäsi on iOS-laite kuten iPhone, voit tehdä Oma riista -mobiilisovelluksella kirjauksen saaliista kaatopaikalla, mutta varsinainen lakisääteinen saalisilmoitus tulee täydentää ja lähettää Oma riista -verkkopalvelussa.

Pohjana voit käyttää maastossa tehtyä saaliskirjausta.

Lähde: Karhu poronhoitoalueella – Eräluvat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.