Kimalainen näyttää kömpelöltä, mutta on yllättävän oppivainen – kunhan saa vahvaa sokerivettä

Lontoolaisessa Queen Maryn yliopistossa kimalaista sanotaan lentäväksi nalleksi. Nimitys on kunnioittava. Yli­opiston laboratoriossa havaittiin, että tavallinen kontukimalainen on oppivainen.

”Kimalaiset ovat ehkä parhaita kohteita oppimiseen liittyvissä tutkimuksissa. Ne tyytyvät vähään. Kunhan ne saavat sokerivettä ja siitepölyä, niin jaksavat porskuttaa.”

Kimalaisen on hyvä olla oppivainen.

Kuningattaren pitää pärjätä omillaan kesän jälkeen. Vielä lentelee naaraspuolisia työläisiä, niin kauan kuin on kukkia. Syksyllä kuningatar jää yksinäisenä eloon ja talvehtimaan.

Kevään tullen se tuottaa uusia naarastyöläisiä, uroskuhnureita ja useita kuningattaria.

Yhteisössä voi olla vain parikymmentä yksilöä, enimmillään pari sataa. Pesässä on siis paljon vähemmän väkeä kuin esimerkiksi mehiläisten yhteisöissä.

Kimalaisia näkyy maailmalla vähemmän. Ainakin yksi kimalaislaji on jo julistettu Yhdysvalloissa uhanalaiseksi. Sukupuutto uhkaa useita kimalaislajeja Euroopassa.

Kadon syitä on useita, kuten elinympäristöjen katoaminen, taudit ja loiset, torjunta-aineet ja ilmastonmuutos. Se on huono juttu, sillä se on tärkeä pölyttäjä.

Pölyttäjät siirtävät kasvin siitepölyä kukan heteestä emin luotille. Samalla ne auttavat kasvia lisääntymään ja tuottamaan sadon. Siksi pölyttäjät kuten kimalaiset ovat elintärkeitä.

Lähde: Kimalainen näyttää kömpelöltä, mutta on yllättävän oppivainen – kunhan saa vahvaa sokerivettä – Päivän lehti 26.7.2017 – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.