Pedot Kuhmon strategiassa – tietyt asiat toistuvat vuosittain

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi sanoi 10. lokakuuta YLE:n Metsäradio-ohjelmassa, että tietyt asiat susiin liittyen toistuvat vuosittain.

Rauhallisen alkukesän jälkeen uutisiin nousevat susien aiheuttamat lammasvahingot, syksyllä keskustelu nousee taas hirvikoirakokeiden ja hirvenmetsästyksen aikaan, jolloin syntyy koiravahinkoja.

Lumipeitteen tultua kiihtyy keskustelu susista tehdyistä pihahavainnoista. Silloin aletaan puhua siitä, kun susille ei saada pyyntilupia ja keskustellaan, miksi niitä ei saada – eletään vuodenvaihteen aikaa.

Susikeskustelu jatkuu maaliskuulle, jolloin julkistetaan susitutkijoiden avulla valtakunnallinen susikanta-arvio. Sitten keskustellaan siitä, miksi kartalla ei ollut jossakin palloa, vaikka siellä varmasti oli lauma. Sitten kesällä kaikki alkaa uudestaan. Metsäradion tallenne on vieläkin YLE Areenassa.

Kuhmossa susikeskustelua on käyty välillä Helsinkiä ja Brysseliä myöten ainakin yli 30 vuotta ja välillä ihan eri tahtiin, mitä Niemi radiossa kertoi.

Olen seurannut Sami Niemen ulostuloja susiasiassaan ja tämä Metsäradiossa kuulemani oli mielestäni huono ja hieman ylimielinen susikeskustelun haltuunottoyritys virkamiestasolta.

Viimeisen 20 vuoden aikana sudet ovat tappaneet Kuhmosta yli sata koiraa pihoista ja jahtimetsistä. Tieto on viime syksyltä ja perustuu Kuhmon kaupungin maaseutusihteerin korvaushakemustilastoihin vuoden 1998 alusta syksyyn 2017.

Senkin jälkeen koiria on Kuhmossa susille mennyt.

On hyvä muistaa, että metsästyskoira on monesti kotona perheen lemmikkieläin ja mukava kotikoira. Näissä tapauksissa menetys on ainakin kaksinkertainen.

Susikeskustelu liikkuu Kuhmossa aidosti myös valtuuston hyväksymällä strategiatasolla ja sen Niemenkin olisi ollut hyvä tietää susikeskustelun kiertoa radiossa viitoitellessaan. Kuhmon strategiassa on mainittu erittäin merkittävänä riskinä Kuhmon petotilanne.

Se on riski nimenomaan metsästysmatkailulle – kai se on samalla tavalla sitä paikallisille virkistysmetsästäjillekin.

Petotilanne on riskinä Kuhmon strategiassa työvoiman saatavuuden, yrityspohjan kapeuden rinnalla.

Viime viikolla Kuhmon valtuuston kolmannesvuosiraportissa tammikuulta elokuulle 2018 toimialajohtaja luetteli, että tänä vuonna Kuhmossa kolme koiraa ja 26 lammasta on mennyt pedoille.

Yritin soitella tilastoa Sotkamostakin maaseutupäälliköltä, mutta se asia selviää myöhemmin. Hän oli juuri metsässä selvittämässä tapausta, jossa suden epäiltiin tappaneen koiran.

Ajavat koirat ja jäniksenmetsästyksen Sami Niemi unohti radiokommentissaan kokonaan. Metsästysmailla on yllättävän susitilanteen vuoksi tapahtunut liian usein, että susi yrittää tappaa ajokoiran suoraan ajosta. Viimeksi Lentiirassa oli tällainen ikävä tapaus nyt lokakuussa.

Puolitoista viikkoa sitten maa- ja metsätalousministeriö julkisti susikannan hoitosuunnitelman valmisteluryhmän ohjeina muun muassa, että vahinkoja voidaan tietyissä tapauksissa ehkäistä myös seuraamalla koiran liikkeitä GPS-seurantapantaa käyttämällä ja pyrkimällä pitämään koiran välimatka ihmisiin lyhyenä.

Kun jänismetsällä on monesti vain pari miestä, niin näillä ei edes huippusuunnistajan vauhti riittäisi pitämään välimatkaa risukossa etenevään suomenajokoiraan lyhyenä.

Jäniksenajossa koiran tavoitevauhti on 8-12 kilometriä tunnissa ja se voi käydä viidenkin kilometrin päässä.

Lähde: Yläkerta: Pedot Kuhmon strategiassa – Kainuun Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.