Koulutatko parhaasta ystävästäsi koiran vai rakin? – Koulutuksen tarve ei katso koiran kokoa

Kun päätös pennun otosta on tehty ja rotukin on mietitty, kannattaa vielä pysähtyä ja kysyä: onko minulla halua ja aikaa kouluttaa pentua?

Koira pitää aina kouluttaa

Jos vastaus on myönteinen, kannattaa jatkaa pennunhankintatiellä. Jos epäilee, että aika ei riitä kouluttamiseen, tulee luopua pennun hankinnasta.

Pennun koulutus aloitetaan heti, kun pentu on tutustunut uuteen kotiinsa. Koira on laumaeläin, jolle pitää opettaa lauman, siis perheen, säännöt ja arvojärjestys sekä yhdessäolon tavat. Kun koira näin saa oman paikkansa laumassa, se on tyytyväinen.

Koulutuksen tarve ei katso koiran kokoa – kaikki koirat, niin pienet kuin isotkin, tarvitsevat koulutusta ollakseen tyytyväisiä elämäänsä.

Perusasioita, joita jokaisen koiran olisi osattava ovat luoksetulo, istuminen, maatemeno, seuraaminen, odottaminen sekä oleskelu toisten eläinten ja ihmisten kanssa ilman aggressiota, sanoo Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Vesa-Pekka Hirvioja.

Ellet ole valmis opettamaan koirallesi näitä asioita, muokkaat siitä rakin. Ja rakkeja Suomessa on jo liikaa.

Kennelliiton puheenjohtajan Helena Sunin arvion mukaan maamme koirista vain noin 10 prosentilla harrastetaan niin, että ne on koulutettu sanan varsinaisessa merkityksessä. Osuus on ikävän vähäinen.

Täysin kouluttamattomia (jos osaa istua makupalan edessä ei ole koulutettu) taitaa maamme koirista, ikävä kyllä, olla valtaosa, arvioi Suni. Tähän tilanteeseen olisi saatava muutos.

Koulutatko parhaasta ystävästäsi koiran vai rakin? | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.