Koira rakastaa piiloleikkiä hajuilla — Nose work on uusi koiraharrastus, jossa nuuskutus on tärkeintä

Nose work -kokeissa hajuja etsitään myös sisätiloista ja ajoneuvoista. Eukalyptuksen lisäksi etsittäviä hajuja ovat laakerinlehti ja laventeli.

Nose work on uusi koiraharrastus-laji

Suomessa sitä on harrastettu pari vuotta. Lappeenrannan yhdistys Nose Work Saimaa on perustettu tänä vuonna.

Yksinkertaisuudessaan kyse on nuuskimisesta, jota kaikki koirat rakastavat.

Tämä laji sopii kaikille koirille ja niiden omistajille. Tähän ei tarvita ihmetaitoja, Sinkko kannustaa.

Nose workia voi harrastaa iso tai pieni, nuori tai vanha, villi tai liikuntarajoitteinen, hyvin arka tai kuuro, tai vaikka sokea koira.

Mukana on esimerkiksi vanhenevia koiria, jotka eivät selviydy enää agilityn esteradoista.

Fannyn kilpakumppaneina möllikokeeseen osallistuu muun muassa 11 kuukautta vanha Jippo ja 11-vuotias Vilppu.

Radalla näkee koirien luonteet. Yksi koira etenee vinhasti, ja vaikka meno näyttää vähän hösellykseltä, hajut löytyvät nopeasti. Toinen koira etenee rauhallisen määrätietoisesti.

Hajun löytäessään koirat ilmoittavat asiast eri tavoin. Yksi haukkuu, toinen jähmettyy paikoilleen, joku menee maahan ja joku napittaa omistajaa silmiin.

Kovaa aivotyötä koiralle

Nose Work Saimaan puheenjohtajana toimiva Sari Sinkko on harrastanut nose workia pari vuotta omien pinsereidensä kanssa.

Nose work on kovaa aivotyötä koiralle. Koira väsyy paljon nopeammin muutaman minuutin haistelutehtävässä kuin tunnin juoksulenkillä.

Sinkon ja koirien harrastusohjelmaan kuuluvat myös toko ja rally-toko.

Nose work on meille ykkösharrastus tällä hetkellä. Koirat lähtevät aina into pinkeänä etsimään hajua, kun tietävät, että saavat lihapullan palkinnoksi.

Laji on siitä omistajaystävällinen, että sitä voi harrastaa missä vain, vaikka kotona olohuoneessa.

Sadesäällä koira saa mukavaa tekemistä, kun tekee kotiin sisälle hajupiiloja, Sinkko sanoo.

Koiran ja omistajan välinen kommunikaatio ja yhteisymmärrys ovat lajissa tärkeitä. Vaikka laji näyttää helpolta, se ei sitä ole.

Omistajan on osattava lukea koiraansa, jotta hän tietää kilpailussa, milloin haju on löytynyt. Virheilmaisuja tulee aina joskus, Sinkko kertoo.

Kehitetty Amerikassa rescue-koirien aktivoimiseksi

Haisteluharrastus vaikuttaa monin myönteisin tavoin koiraan. Se lisää koiran keskittymiskykyä ja kasvattaa itseluottamusta. Alunperin laji on kehitetty Amerikassa rescue-koirien aktivoimiseksi ja rauhoittamiseksi.

Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille.

Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole. Koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.

Läheskään kaikki nose work -harrastajat eivät kilpaile. Tärkeintä on, että laji on hauskaa koirasta sekä ihmisestä, Sari Sinkko sanoo.

Kokeessa koira suorittaa neljä etsintää. Kaikkien osioiden kokeessa mukana ovat laatikko-, sisätila-, ulko- ja ajoneuvoetsintä. Yhden osion kokeessa suoritetaan esimeriksi neljä erilaista etsintää laatikkoradalla.

Koiran pitää löytää haju määrätyssä ajassa. Tuomari mittaa ajan, ja pärjätäkseen kokeessa koiran pitää suorittaa rata nopeasti.

Virhepisteitä koira saa esimerkiksi, jos se vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä.

Lappeenrannassa järjestetään virallinen hajutesti Sinkon terminaalissa Myllymäessä 12. syyskuuta kello 18 alkaen.

Lähde: Koira rakastaa piiloleikkiä hajuilla — Nose work on uusi koiraharrastus, jossa nuuskutus on tärkeintä – Uutisvuoksi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.