Johtajuus – tärkein osa lintukoiran koulutusta

Miksi jotkut onnistuvat koirineen paremmin kuin toiset?

Miksi joidenkin koirat toimivat paremmin kuin meidän muiden, vaikka he eivät oikeastaan edes tee mitään koiriensa kanssa?

Entä miksi kokeneemmat koiramiehet ja naiset liisivät koiriensa peruskoulutuksesta ja onnistuvat silti koirineen muita paremmin? Mitä minun tulisi tehdä jotta koirani toimisi paremmin?

Äänen käyttö koiran koulutuksessa

Äänen käyttö palkitsemisessa on myös hyvin olennainen. Kun haluat koiran tekevän jotakin asiaa rauhallisesti, esimerkiksi olevan paikoillaan, kehu rauhallisesti, vokaalivoittoisesti, seesteisesti.

Kun haluat koiran tekevän jotakin nopeasti, kehu koiraa innostavalla äänellä.

Muista todellakin kehua koiraa juuri sillä hetkellä kun koira tekee halutun asian, sillä näin koira oppii kehumisen merkityksen. Suomen kielessä on muitakin kehusanoja kuin ’hyvä’. Voit myös käyttää sanaa taitava, loistava, etevä, mahtava. Käytä sellaista kehusanaa,  joka sopii omaan suuhusi.

Palkitsemisen oikea-aikaisuus, alle sekunti aikaa…

Palkitsemisen oikea-aikaisuutta ei voi korostaa liikaa. Kun kehu ja palkkio tulee oikea-aikaisesti eli juuri sillä hetkellä, kun koira tekee toivotun asian, koira yhdistää palkkion siihen, mitä juuri tekee.

Jos koira esimerkiksi raapii ovea ja tassu osuu kahvaan ja ovi aukeaa, koira oppii nopeasti osumaan juuri oven kahvaan saadakseen oven auki. Jos koira sen sijaan raapii ovea, joka on lukossa ja ovi ei aukene, koira ei opi että kahvasta painaen toisella kertaa (kun ovi ei olekaan lukossa) se aukenee.

Tässä palkkiona toimi oven aukeneminen juuri sillä hetkellä, kun tassu osuu kahvaan. Sama tapahtuu koulutettaessa esimerkiksi sivulletuloa.

Jos koira saa palkkion ohjaajalta niin, että koira kurottautuu ylöspäin namia kohti ja etujalat nousevat, yhdistää koira tämän pompun ja kättä kohti suuntautuvan liikkeen osaksi sivulletuloa.

Palkkion sijainti

Yksi olennainen osa koulutusta on lisäksi makupalan sijainti ja se,  minne koira palkitaan. Palkkion tulisi tulla liikkeen suuntaan eli maahanmenoa opetettaessa alas koiran luo maahan.

Koira tietää helposti missä makupala/lelu sijaitsee ja esimerkiksi seuraamisessa kääntyy helposti ohjaajan eteen, jos nami on ohjaajan oikeanpuoleisessa taskussa (Koira seuraa vasemmalla puolella).

Palkkion ei tarvitse aina ja kaikissa tehtävissä olla ohjaajalla vaan voidaan käyttää myös ns. etäpalkkaa, joka sijaitsee esim. repussa koekentän ulkopuolella. Tämä palkitsemistapa pitää koiralle erikseen opettaa, mutta on käyttökelpoinen pitämään koiran viretilan yllä pidempikestoisessa suorituksessa.

Miksi?

Koiraa opetettaessa tulee myös huomioida, mihin tarkoitukseen koiraa opetetaan.

Arkielämässä ja kokeissa tarvittavien taitojen  välillä on eroa.

Arkielämässä koiran täytyy totella suuremmassa häiriössä, mutta kukaan ei arvostele sen tapaa istua, tulla luokse, mennä maahan tms. vaan yleensä riittää, että koira suorittaa tehtävän käskyn saatuaan. Kokeissa taas arvioidaan hyvinkin tarkasti, miten koira liikkeen suorittaa, mutta häiriötekijät ovat taas usein vähäisemmät.

On koiran kannalta eri asia tulla luokse kotona, luokse treenikentällä kaverikoirien ohi kuin tulla luokse, kun edestä pinkaisee pupu. Mutta kaikki on opetettavissa, kunhan se tehdään huolellisesti ja ajatuksella.

Koiran oppimiseen vaikuttaa koiran oppimishistoria, millaisia oppimiskokemuksia koiralla on entuudestaan.

Toki vaikuttaa myös paljonko koira on jo oppinut. Jos koiraa ei ole koskaan opetettu, koira ei ole oppinut oppimaan. Se ei tarkoita, ettei koira oppisi. Mitä enemmän koira on oppinut, sitä enemmän ja nopeammin koira yleensä oppii.

Kuinka monta toistoa koira vaatii oppiakseen jonkin uuden asian, on paitsi yksilöllistä, myös kiinni kouluttajan taidoista, mutta myös asian haastavuudesta.

Toki vaikuttaa myös se, kuinka hyvin koulutukset on suunniteltu.

Linkki artikkeliin: Johtajuus – tärkein osa lintukoiran koulutusta

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.