Hyvä hirvikoira on jämäkkä ja järkevä

Norjanharmaahirvikoira Mila odottelee jo selvästi hirvestyskauden alkamista.
Jostain kummasta koirat vain tuntuvat tietävän, että kohta lähdetään metsälle.

Kun lähden aamulla töihin, ne eivät tule välttämättä edes tervehtimään, mutta kun metsästysaika koittaa, alkaa mahdoton meno, Riihimäen Eränkävijöihin kuuluva hausjärveläinen Erkki Javanainen naurahtaa.

Javanainen on harrastanut metsästystä ikänsä ja harrastukseen on kuulunut myös metsästyskoirien kasvatus. Tällä hetkellä miehellä on kolme norjanharmaata hirvikoiraa.

Alkuun minulla oli myös suomenajokoiria, mutta nykyään harrastan vain hirvikoiria ja käyn hirvimetsällä. Hirvestyskausi osuu niin päällekkäin pienriistan metsästyskauden kanssa.

Ajokoirien käyttö metsästyksessä on Javanaisen mukaan muutenkin vähentynyt merkittävästi Etelä-Suomessa.

Hyvinkään ja Riihimäen seudulla on enää vain muutamia ajokoirien kanssa metsästäviä. Tieverkko alkaa olla tällä alueella niin tiheä, että ajokoirien kanssa homma on mennyt hankalaksi.

Hirvikoira pitää hirven paikoillaan

Ajokoirat ja hirvikoirat eroavat toisistaan siten, että ajokoirat ajavat pienriistaa, kuten jäniksiä ja kettuja, metsästäjän luokse. Hirvikoirat eivät aja, vaan pitävät haukkumisellaan hirven paikoillaan.

Koirilla on GPS-kaulapannat, joiden avulla voi seurata tarkasti, missä koira liikkuu.
Hirviä metsästetään paljon ilman koiriakin, jolloin ihmisjoukko ajaa hirven ampujan luokse hakkaamalla puukalikoita ja pitämällä ääntä.

Erkki Javanainen on kuitenkin suosinut apunaan aina koiria. Se on mielestäni ainoa oikea tapa hirvestää, mies tuumaa.

Mutta millainen on hyvä hirvikoira?

Koiralla täytyy olla tietenkin metsästysvietti kohdallaan.
Hyvä hirvikoira ei myöskään lähde ajamaan hirveä, vaan pitää sen paikoillaan.

Hyvä metsästyskoira on luonteeltaan myös jämäkkä, mutta sillä täytyy olla järkeä korvien välissä, ettei se tapata itseään.

Edellinen koirani oli tavattoman hyvä. Sen kanssa kaadoimme kuutisenkymmentä hirveä.

Kaikista ei tule hyviä

Vaaroiltakaan ei voi välttyä. Javanaisen mukaan yksi hänen koiristaan joutui kerran hirven tallomaksi, mutta pahempaa ei onneksi sattunut.

Valitettavasti metsästyskoiria kuolee joka syksy hirven tallomina tai polkemina.

Kaikista koirista ei hyviä metsästyskoiria tulekaan, vaikka rotu olisikin alun perin jalostettu metsästystä varten. Mistä koirasta tulee sitten hyvä, sen näkee vain kokeilemalla.

Nuorin koiristani ei ole vielä metsällä ollut. Tänä vuonna menemme ensimmäistä kertaa ja sitten sen näkee. Koira päästetään irti ja katsotaan lähteekö se riistan perään ja miten se metsällä käyttäytyy. Onnistuneen haukun jälkeen koira palkitaan. Namut ovat metsällä aina mukana.

Tulevaa metsästyskautta Javanainen odotteleekin mielenkiinnolla. Mutta mitä koirien kanssa touhutaan metsästysajan ulkopuolella?

Hirvikoirat ovat aktiivisia koiria, jotka vaativat paljon liikuntaa; fillari vain alle ja lenkille.

Lähde: Hyvä hirvikoira on jämäkkä ja järkevä | Aamuposti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.