Sorsien tekopesien kunnossapito toimet – pesän pohjalle uudet pehmikkeet joka vuosi

Keinopesät voidaan kerätä pois talviajaksi huoltoa varten tai jättää ne paikalleen ja huoltaa siis kevätjäillä ja hankilla ennen uutta pesimäkautta. Pesän sisälle vaihdetaan joka vuosi uudet heinät, jonne sorsa tekee kolonsa poikuettaan varten.

Sorsan pesätuupit huolletaan vuosittain 1-2 kuukautta ennen pesimäkauden alkua.

Pesien huolto, rakentaminen ja talvikorjuu onnistuu parhaiten jään päältä. Pesät on huollettava aikaisin keväällä. Kun pesintä loppuu, ei pesiä kannata heti kerätä pois.

Sorsien tekopesät pitää huoltaa joka vuosi

Syyssateet ja -tuulet sekä talviset olosuhteet ovat rankkoja heinästä tai oljista rakennetuille tekopesille.

Kevät aikaan pesät pitää tarkastaa ja huoltaa. Vähimmäis toimenpiteenä pitää pesän pohjalle vaihtaa uudet pehmikkeet.

  • Tarkista ja kirjaa ylös muistiin pesintäaktiivisuus vuosittain tarkistamalla onko pesäkuopassa untuvia tai munankuoria.
  • Korjaa pesän ulkokuori vuosittain lisäämällä olkea pesään, koska sorsat siirtävät sitä pesäkuoppaan.
  • Poista vanhat pehmusteet ja uusi heinät tunnelista ja varmista, että heinää on pehmusteena puolet tai kaksi kolmasosaa pesän sisällä.
  • Eikä kannata pettyä, vaikka sorsat eivät löytäisi keinopesää heti ensimmäisenä kesänä. Sitten kun ensimmäinen emolintu sen löytää, se jättää jälkeensä untuvia ja ehkä munankuoria. Tämä on vahva suositus seuraavalle pesijälle.
  • Keinopesintätehoa lisää jatkossa se tutkimuksella vahvistettu tieto, että suurin osa keinopesässä kuoriutuneista naaraspoikasista valitsee sukukypsinä ensiasunnokseen keinopesän.
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.