Koiran motivaatio

Jotta koiran ja ohjaajan välille syntyy hyvä yhteistyö, täytyy koiraa kohdella oikeudenmukaisesti ja kannustavasti.

On hyvä, jos koiralla on synnynnäisesti riittävä miellyttämisenhalu. Silloin on huomattavasti helpompi rakentaa ohjaajan ja koiran välille hyvä kitkaton suhde.

Se kuinka halukas koira on oppimaan uusia asioita, perustuu pitkälti koiran motivaatioon.

Se kuinka suuri motivaatio koiralla uuden oppimiseen on pohjautuu tarjolla olevaan palkkioon, joka taas riippuu koiran tyypistä ja tilanteesta.

Ruokapalkkio nälkäiselle koiralle on paljon houkuttelevampi kuin koiralle, joka on juuri syönyt.

Halukkuus oppia pohjautuu myös suurelta osin koiran aiempiin oppimiskokemuksiin. Siksi koiralle hermostuminen, kun se ei opi jotakin, saattaa aiheuttaa suurempaa tuhoa kuin sillä hetkellä tulee ajatelleeksi.

Se mikä koiraa motivoi, riippuu paljon myös koiran saamasta perimästä.

Erilaiset motivointikeinot

Meillä on käytössä koiran palkitsemiseen erilaisia keinoja, jotka ovat osalle jo entuudestaan tuttuja. Olennaista lelulla palkitsemisessa on, kuten muussakin palkitsemisessa, sen oikea-aikaisuus.

Aikaa palkita oikeasta suorituksesta on vain 0,5 -0,8 sekuntia, jotta koira yhdistää palkkion tekemäänsä asiaan. Palkkion tulee siis olla helposti saatavissa lähellä ohjaajaa.

Toinen olennainen asia on se, että lelulla palkitseminen perustuu koiran saalisviettiin, mikä taas tarkoittaa, että palkkion tulee liikkua saaliseleitä muistuttaen (nopeat, nykivät liikkeet) ja poispäin koirasta.

Älä myöskään jätä koiraa palkkiotyhjyyteen eli vain anna koiralle palkkiota.

Ole itse mukana leikissä koirasi kanssa ja heittele koiralle lelua, vedä koiran kanssa, jos koira tällaisesta pitää. Me emme voi kertoa koiralle, kuinka sen tulisi leikkiä.

Äänen käyttö koiran koulutuksessa

Äänen käyttö palkitsemisessa on myös hyvin olennainen.

Kun haluaa koiran tekevän jotakin asiaa rauhallisesti, esimerkiksi olevan paikoillaan, kehu rauhallisesti, vokaalivoittoisesti, seesteisesti.

Kun haluaa koiran tekevän jotakin nopeasti, kehu koiraa innostavalla äänellä.

Muista todellakin kehua koiraa juuri sillä hetkellä kun koira tekee halutun asian, sillä näin koira oppii kehumisen merkityksen.

Suomen kielessä on muitakin kehusanoja kuin ’hyvä’. Voit myös käyttää sanaa taitava, loistava, etevä, mahtava. Käytä sellaista kehusanaa,  joka sopii omaan suuhusi.

Kun kehu ja palkkio tulee oikea-aikaisesti eli juuri sillä hetkellä, kun koira tekee toivotun asian, koira yhdistää palkkion siihen, mitä juuri tekee.

Palkitsemisen oikea-aikaisuus, alle sekunti aikaa…

Naksutin

Naksutin on erittäin käyttökelpoinen palkittaessa koiraa.

Naksutin ei itsessään ole palkkio vaan merkki ’nyt teit oikein’, jonka jälkeen koira saa palkkion.

Koulutus aloitetaan ehdollistamalla koira naksuttimen ääneen esimerkiksi naks + nami ja toistamalla tätä riittävän monta kertaa.

Koira oppii yhdistämään naksahduksen palkkioon. Toinen tapa on käyttää jotakin koiran jo osaamaa temppua esim. istumista pohjana.

Koiralle sanotaan istu -> koira istuu -> heti naks ja perään nami.

Toistettaessa koira oppii yhdistämään naksahduksen tulevaan namiin.

Naksutin on erittäin käyttökelpoinen varsinkin kaikissa tarkkuutta vaativissa tehtävissä ja sellaisissa tehtävissä, joissa koira suorittaa tehtävää kaukana ohjaajasta. Tai tehtävissä, joiden suoritustapa koiran halutaan itse ratkaisevan.

Naksutin toimii myös nappaamisessa, jossa koiran jostakin arjessa tehtävästä asiasta halutaan opettaa käskynalainen. Tuolloin koiran suorittaessa toiminnon naksautetaan ja palkitaan.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.