Koiran koulutus: Johtajuus ja kiintymys – koirat seuraavat toimiamme tarkasti

Vanhanaikaista johtajuusajattelua on viime vuosina romutettu monelta taholta.

On todettu, että koirat ovat sekä keskenään että ihmisten kanssa toimiessaan hyvin tilannesidonnaisia, eikä niillä ole ehdotonta johtajuushierarkiaa.

Ihmisen on toki hyvä mieltää itsensä vastuunkantajaksi, jotta yhteiselo ja koiran koulutus onnistuisivat.

Liiallinen painottuminen johtajuuteen on kuitenkin johtanut aikoinaan rangaistusten ja kurin korostamiseen, mikä ei ole optimaalista koiran oppimisen kannalta.

Koiran maailmaa on helpoin ymmärtää, kun ajattelee sen olevan oppimaan kykenevä, selviytymään pyrkivä elollinen olento. Selviytyäkseen elämässä elävät olennot tarvitsevat ensisijaisesti ruokaa ja lämpöä, elintilaa ja sopivan sosiaalisen aseman.

Koira tavoittelee näitä resursseja läpi elämänsä, ja etenkin ruokaa ja sosiaalista hyväksyntää voimme käyttää hyväksi muokatessamme koiran käytöstä. Tämän lisäksi koira on myös hämmentävän oppimiskykyinen mitä tulee ihmisen käytöksen tulkitsemiseen.

Usein emme edes tiedosta, miten tarkasti koiramme seuraavat toimiamme ja reaktioitamme ja ennakoivat niiden perusteella, onko tulossa jotain mukavaa vai ei.

Koira ei koskaan ole ”paha”, se vain tekee asioita, joista sille on hyötyä. Ihmisen vastuulla on tarjota koiralle oikeanlaiset olot ja opettaa se käyttäytymään toivotusti, niin että koirasta ei ole vaaraa tai haittaa muille.

Äänen käyttö koiran koulutuksessa

Äänen käyttö palkitsemisessa on myös hyvin olennainen. Kun haluat koiran tekevän jotakin asiaa rauhallisesti, esimerkiksi olevan paikoillaan, kehu rauhallisesti, vokaalivoittoisesti, seesteisesti. Kun haluat koiran tekevän jotakin nopeasti, kehu koiraa innostavalla äänellä.

Muista todellakin kehua koiraa juuri sillä hetkellä kun koira tekee halutun asian, sillä näin koira oppii kehumisen merkityksen. Suomen kielessä on muitakin kehusanoja kuin ’hyvä’. Voit myös käyttää sanaa taitava, loistava, etevä, mahtava.

Käytä sellaista kehusanaa,  joka sopii omaan suuhusi.

Lähde: Koiran koulutus ja etiikka | Eläinlääkäriin

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.