Wunderbaum karhun karkottajana tunnetaan eri puolilla Suomea – ja jopa Yhdysvalloissa

Pohjoiskarjalaisen emännän konsti pitää karhut loitolla karjasta Wunderbaumien avulla on herättänyt laajaa kiinnostusta. Maahantuoja on toimittanut laatikollisen ihmekuusia Ilomantsiin.

Pohjoiskarjalaisten naisten idea pitää karhut loitolla karjasta ihmekuusien eli Wunderbaumien avulla on herättänyt runsaasti huomiota ympäri Suomea.

Ilomantsin Huhuksessa maitotilaa pitävä Jenny Salmela kertoo, että viime kesän lopulla aiheesta kertyi useita lehtijuttuja. Niiden jälkeen monet viljelijät ottivat myös suoraan yhteyttä.

”Hirveästi tuli palautetta. Ihmiset soittelivat ja moni sanoi kokeilevansa,” Salmela toteaa.

Idea herätti huomiota Yhdysvalloissa asti.

”Yksi siellä opiskeleva ystävätär meinasi ruveta tekemään asiasta tutkimusta. Hän oli saanut jo jonkun professorinkin kiinnostumaan siitä. Nyt en ole tosin kuullut asiasta sen enempää”, Salmela kertoo.

Lehtijuttujen jälkeen maitotilalle Huhukseen putkahti maahantuojalta lahjoituksena laatikollinen Wunderbaumeja.

Tymäkän hajuiset ihmekuuset ovat toistaiseksi tilalla laatikoihin myös jääneet, sillä uuden pihattonavetan ja lypsyrobotin takia lehmät eivät tänä kesänä kuin jaloittele ulkona. Hiehojenkin laitumelle pääsy menee Salmelan arvion mukaan heinäkuun lopulle, kunnes säilörehut on tehty.

Vaikka muualla Suomessa on kevään aikana ollut lukuisia karhuhavaintoja, Salmela ei ole kuullut otsojen liikkuneen ihmisten ilmoilla Huhuksessa ainakaan vielä toistaiseksi.

Wunderbaum-idean keksi alkujaan Salmelan ystävä, kontiolahtelainen Taina Okkonen. Ensin tämä supsutteli jäännöshajuvesiään laidunten aitanauhoihin sekä puihin ripustamiinsa kuitunauhoihin. Myöhemmin Okkonen keksi, että Wunderbaumit ovat hajuvesiä helpompi ratkaisu, koska niitä käytettäessä aitoja ei tarvitse joka päivä ravata läpi hajustamassa.

Kun Salmela kuuli ystävänsä ideasta, hän keräili perheensä pojan autosta kaikki vanhat Wunderbaumit.

”Vaniljaa, mansikkaa, uuden auton tuoksua. Mikä nyt pahimmalta haisee”, Salmela kertoo.

Okkonen on saanut hajusteiden avulla pidettyä karhut poissa myös pyöröpaalien kimpusta. Jänisten torjuntaan hän on käyttänyt hirvensarvisuihketta.

”Sillä kun olen sumutellut paalien alareunat, eivät jänikset eivätkä myyrätkään ole paaleihin koskeneet.”

Aiheista lisää:

Idea karhujen karkotukseen syntyi Mennen-miehestä.

Näin karkotat karhut ja jänikset pyöröpaalien kimpusta

Tömäkkä palasaippua ehkäisee hirvituhoja taimikoissa

Lähde: Wunderbaum karhun karkottajana tunnetaan eri puolilla Suomea – ja jopa Yhdysvalloissa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.