Hylkeen puremaa kalaa voi syödä, mutta sillä ei ole enää kaupassa arvoa

Itämeren hyljekannat ovat elpyneet romahduksen jälkeen. Kalastajien mielestä metsästystä pitäisi lisätä. Luonnonsuojeluliitto vastustaa, sillä myös ilmastonmuutos uhkaa jäällä pesiviä hylkeitä.

Hylkeiden aiheuttamista saalisvahingoista on tullut Itämeren rannikkokalastajille niin iso riesa, että moni on lyönyt hanskat tiskiin pelkästään sen takia.

Näin sanoo Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen, jonka mukaan hylkeiden aiheuttamat saalisvahingot ovat tällä hetkellä suurin uhka kaupalliselle rannikkokalastukselle.

Kalatalouden keskusliiton mukaan hylkeet aiheuttavat merikalastajille vuosittain noin puolen miljoonan euron taloudelliset tappiot.

Tämä on ehdoton minimiarvio, josta jää kokonaan huomiotta esimerkiksi hylkeiden repimistä pyydyksistä karanneet kalat ja hylkeiden aiheuttama kalojen karkottuminen pyydysten läheisyydestä, Karttunen sanoo.

Luonnonvarakeskuksen tuorein saalisvahinkoarvio on vuodelta 2016, ja sen mukaan hylkeiden vahingoittaman saaliin arvo olisi markkinoille päästessään ollut 430 000 euroa. Yliaktuaari Pirkko Söderkultalahden mukaan todellisia vahinkomääriä on kuitenkin vaikea arvioida.

”Hylje on niin söpö”

Verkkokalastuksesta on tullut monin paikoin hylkeiden takia mahdotonta, sanoo Vesa Karttunen. Verkkojen tilalla voidaan käyttää hylkeenkestäviä rysiä, mutta niistäkin hylkeet onnistuvat usein vahingoittamaan kaloja.

Karttusen mielestä tehokkain keinoa puuttua ongelmaan on lisätä metsästystä. Se taas ei toteudu pelkästään lupakiintiöitä kasvattamalla, sillä nykyisistäkin kiintiöistä käytetään vain osa.

Metsästysaikoja pitäisi pidentää ja suojelualueille myöntää poikkeuslupia. Nyt monet suotuisat metsästyspaikat on rauhoitettu.

Metsästyksen lisääminen ei ole ihan helppoa, sillä vaativan lajin taitajat ovat käyneet vähiin.

Lisäksi metsästysintoa vähentää se, että EU kieltää hyljetuotteiden kaupallisen hyödyntämisen. Karttusen mielestä kielto on järjetön eikä perustu faktoihin vaan tunteeseen.

Hylje on niin söpö, ettei sitä haluta metsästää.

Lähde: Hylkeen puremaa kalaa voi syödä, mutta sillä ei ole enää kaupassa arvoa – Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.