Miksi siikafilee maksaa enemmän kuin naudan sisäfilee? Kalan hinta voi jopa jatkaa nousuaan – Ongelmia ja haasteita on jo liikaa

Kalastajat ovat niin vanhoja, että ala kuihtuu viidessä vuodessa, varoittaa kemiläinen kalastaja Timo Matinlassi.

Hintaa nostaa pula kotimaisesta kalasta

Siikafilee olisi herkullinen, mutta hintaa on 33,90 euroa kilolta. Ahvenfilee maksaa melkein saman verran ja kokonainen siika tai kuhakin lähes 20 euroa kilolta.

Silakkaa saisi halvalla, mutta niin broileriakin.

Kalan hinta on noussut viime vuosina roimasti. Se on saanut kulutuksen vähenemään.

Mikä kalassa maksaa?

”Kotimaisen kalan hinnannousu selittyy suurelta osin luonnonkalasaaliin pienentymisellä”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kalatalousneuvos Risto Lampinen.

”Kotimaisesta kalasta on pula, ja samaan aikaan Norjan lohen markkinahinta on pysytellyt korkealla.

Norjan lohen hinta heijastuu yleisesti kalan hintaan, koska se on suuren volyymin tuote.”

Miksi kalansaaliit pienenevät jatkuvasti?

Kemiläinen pitkän linjan kalastaja Timo Matinlassi käyttää vastatessaan suoria sanoja.

”Kalastajat ovat käyneet vähiin. He ovat ikääntyneet ja lopettaneet. Hyljekanta taas ei ole käynyt vähiin vaan kasvanut räjähdysmäisesti. Hylkeet syövät kalat.”

Kalastamiseen on myös kohdistunut paljon rajoituksia, Matinlassi sanoo. Lopputulosta ja kotimaisen kalan kalleutta ei tarvitse ihmetellä.

Kalastuksen kuihtuminen on nyt niin nopeaa, että kalastajien keskuudessa on laskettu alan kuolinpäivä 5–10 vuoden päähän.

”Siinä ajassa lähes kaikki nykyiset kalastajat ehtivät jäädä eläkkeelle. Nuoria alalle ei ole saatu”, Matinlassi sanoo. Hän itse täyttää kohta 54 vuotta ja on omalla alueellaan Kemissä ja Simossa kalastajista ”nuorin tai toiseksi nuorin”.

Merialueen rannikkokalastus on kriisissä myös kalatalousneuvos Lampisen mukaan. Saalis on romahtanut kahdessa vuodessa jopa kolmanneksen.

”Rannikkokalastusta uhkaa marginalisoituminen, jos kalastajamäärät ja saalis yhä pienenevät. Kalastajien näkökulmasta hylkeet vaikeuttavat eniten kalastustoimintaa rikkomalla pyydyksiä ja vahingoittamalla saalista.”

Matinlassi on tuskallisen tietoinen hylkeiden vaikutuksesta.

”Saaliit pienenevät koko ajan. Ne vähätkin saaliit ovat hylkeiden pyydyksen läpi puremia, eikä niillä tee mitään.”

Mitä jos hirvetkin pitäisi haudata ampumisen jälkeen?

Täysikasvuinen norppa tai halli syö vuoden aikana melkoisen määrän kalaa. Perämerellä arvioidaan elävän lähes 15 000 norppaa, ja määrä kasvaa koko ajan.

”Kenen etu se on, että niitä on niin paljon? Jos ne olisivat tuossa Nelostiellä hirvinä autojen tiellä, pyyntiluvat olisivat aivan toisenlaiset.”

Matinlassin mielestä käsittämätöntä on sekin, että Suomessa ei saa myydä hylkeen nahkaa eikä lihaa.

”Mitä jos hirvet pitäisi haudata ampumisen jälkeen metsään eikä niitä saisi hyödyntää?” hän vertaa.

Kalastus on perinteisesti kulkenut perheessä elinkeinona polvelta toiselle, mutta ei enää. Isät eivät enää Perämerelläkään vie jälkikasvuaan merelle.

”He eivät suosittele kalastajan ammattia. Ongelmia ja haasteita on liikaa.”

Kalatiskin hinnat taas kirpaisevat Matinlassinkin mielestä.

”Ahven- tai siikafilee ei tietenkään ole mikään massatuote, joten hintaa tulee enemmän. En kuitenkaan aina ymmärrä kaupan katteita.

Kaupassa hintaan lisätään puolet.”

Lähde: Miksi siikafilee maksaa enemmän kuin naudan sisäfilee? Kalan hinta voi jopa jatkaa nousuaan, ja se johtuu kalastajien iästä – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Kalastus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s