Metsänhoito: Taimikko kasvaa vauhdilla – metsäpalstalla kannattaa käydä säännöllisesti

Metsien tarkkailu tuo omistajalleen euroja ja tuottaa iloa. Hirvivahingot paljastuvat vasta lumien sulettua, mutta muuten metsässä kannattaisi käydä nyt.

Metsässä on helppo kulkea ja näkyvyys on hyvä, eivätkä hirvikärpäset ole vielä riesana.

Kevättalvi ja kevät ovat metsänomistajan kannalta parasta aikaa puuston tarkastukselle. Taimikko näkyy hyvin, kun lehtipuiden lehdet ja heinä eivät peitä näkyvyyttä, eivätkä hirvikärpäset ole riesana kuten syyskesällä.

Ja kun maassa on lunta, taimikkoa pääsee katsomaan korkeammalta kuin sulan maan aikana.

Viidestä kahdeksaan vuoden päästä metsänhoidosta kannattaa käydä katsomassa, mitä muutoksia on tullut, eli mitä rahalla ja tehdyllä työllä on saatu aikaan, sanoo metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Seppo Moilanen Metsäkeskuksesta.

Moilasen mukaan myös hieman vanhempaa taimikkoa kannattaa käydä katsomassa.

Vuoden 2000 ja 2005 välillä oli metsäverotuksessa paljon muutoksia, jolloin uutta metsää perustettiin paljon. Nyt kannattaisi käydä katsomassa, mitä sille kuuluu.

Metsäpalstallaan kannattaisi käydä vähintään viiden vuoden välein.

Tarkkailu tuottaa tulosta

Metsänsä tarkkailu kannattaa taloudellisesti pitkällä sekä lyhyellä tähtäimellä.

Hirvivahinkoja kannattaisi käydä tarkastamassa metristä neljään metrin puustosta. Ne jäävät monesti katsomatta, ja niissä korvaushakemukset pitää tehdä aika nopeasti.

Hirvivahinkokorvaus haetaan valtiolta vuoden loppuun mennessä. Taimikoidensa tilanne kannattaa tarkistaa vuosittain lumien sulettua. Korvauksia aletaan maksaa, kun vahinkojen yhteenlaskettu määrä ylittää 170 euroa.

Pitemmälläkin tähtäimellä metsän tarkkailu tuottaa taloudellista voittoa. Metsä tuottaa sitä enemmän, mitä enemmän sitä oikeaan aikaan hoidetaan. Rahan lisäksi metsä tuottaa pehmeämpiä, muun muassa virkistysarvoja.

Älykännykät ja nettivideot avuksi metsänhoitoon

Moilanen kehottaa hoitamaan metsiään itse, mahdollisuuksien mukaan.

Nuorten metsien hoito, jonka voi tehdä raivaussahalla, tai heinän torjunta kuusen taimikossa. Ne ovat sellaisia, jotka kannattaa, ja jotka osaa tehdä itse, sanoo metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Seppo Moilanen Metsäkeskuksesta.

Lähde: Taimikko kasvaa vauhdilla – metsäpalstalla kannattaa käydä säännöllisesti | Yle Uutiset | yle.fi

Tallenna

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.