Riistakolmioaineistoa hyödynnetään uudella tavalla – sitä yhdistetään lämpötila- ja lumensyvyysaineistoihin

Selvitystyön alla on, onko metsäjänisten määrän ja lumipeitteen saapumisen välillä tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Suomen riistakannat ovat maailman seuratuimmat. Esimerkiksi riistakolmioiden laskentatuloksia on kerätty yli 30 vuotta.

Riistakolmiodatasta ainutlaatuisen tekee aineiston kattavuus, sillä se kattaa koko maan. Kattavuuden ansiosta alueita voidaan vertailla keskenään.

Koska aikasarja on pitkä, paljastuvat todelliset ilmiöt.

”Ympäristö muuttuu voimakkaasti ilmastonmuutoksen ja metsien käsittelyn vuoksi. Riistakolmiodatan avulla voimme tutkia, miten riistalajit ovat ympäristön muutoksiin reagoineet.

Voimme myös tehdä arvioita, miltä lajien tulevaisuus näyttää.”

Melin on vasta aloittanut tehtävässään Lukessa, mutta alustavia tutkimustuloksia on jo saatu muun muassa riistakolmiodatan ja Ilmatieteen laitoksen lämpötila- ja lumensyvyysaineistoja hyödyntävästä tutkimuksesta.

Selvitystyön alla on muun muassa, onko metsäjänisten määrän ja lumipeitteen saapumisen välillä tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Ja jos on, onko ilmiö erilainen eri puolilla Suomea.

Lähde: Riistakolmioaineistoa hyödynnetään uudella tavalla – sitä yhdistetään lämpötila- ja lumensyvyysaineistoihin – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.