Pikkulintujen pesänrakennus on alkamassa – tarpeiksi voi tarjota vaikka koirankarvaa

Mikäli haluaa puhdistaa pihansa linnunpöntön, nyt on juuri oikea aika tehdä se. Vanhojen pesätarpeiden seasta voi löytyä monenlaisia yllätyksiä.

Mikäli mielii siivota pihansa linnunpöntön ennen kevään pesintää, siihen kannattaa ryhtyä mitä pikimmiten.

Tiaiset alkavat jo olla reviireillään ja katsella pesäpaikkoja.

Koska nyt on leudompaa, pesäainekset eivät ole jäätyneet pöntön pohjaan, ja se on helpommin siivottavissa, pitkän linjan lintuharrastaja Eelis Rissanen neuvoo juuri puusta otetun linnunpöntön äärellä.

Nyt avattava pönttö on yleisilmeeltään siisti. Rissasen mukaan tyhjentäjän kannattaa myös varautua siihen, että näin ei aina ole.

Joskus tämä ei sovi heikkohermoisille. Pesäaineisten seassa voi olla kuolleita linnunpoikasia, ötököitä ja vaikka minkälaista sotkua.

Rakennusprojekti on pariskunnalle iso ponnistus

Tällä kertaa pöntöstä kaivettavassa ”kakussa” on päällekkäin kaksi pesää. Mahdollisesti sinitiaisen rakentamat pesät on tehty sammalesta, purusta, heinästä ja höyhenistä sekä puun pintaosista irrotetusta aineksesta. Pehmeyttä pesään on tuonut vaalea karva.

Rissasen mukaan esimerkiksi kotieläimistä irronnut karva on linnuille oivallista pesänrakennusmateriaalia. Hangelle heitetyt karvatukot lähtevät lintujen matkaan nopeasti.

Linnut hyödyntävät niitä mielellään, sen tyyppisistä materiaaleista tehdään etenkin pintapehmusteita, Rissanen tietää.

Pesänrakennukseen osallistuvat usein molemmat puolisot. Linnuille se on iso ponnistus; aikaa siihen saattaa kulua viikko tai ylikin.

Kevätsiivous ei ole välttämätön

Pöntön hankinnassa tai rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon myös sen siivous. Osassa malleista puhdistus tapahtuu yläkautta, osassa alapuolelta. Rissasen mukaan mallin paremmuus riippuu usein pöntön sijainnista.

Pönttöä ei ole tietenkään mikään pakko puhdistaa joka vuosi, osan mielestä ei koskaan.

Jossain vaiheessa pesäpönttö tietysti täyttyy niin, ettei sinne mahdu enää pesimään. Mutta eihän noita luonnonkolojakaan kukaan tyhjennä. Kun ne täyttyvät, haetaan uusi paikka, Rissanen muistuttaa.

Kiinnitys työskentelykorkeudelle

Rissasen mukaan perinteinen puupönttö on edelleen linnuille paras. Kannen voi tehdä vaikkapa vesivanerista, joka lisää säänkestoa. Räystäät kannattaa mitoittaa sen verran reiluiksi, että seinälaudat säilyvät kuivana.

Puuhun kiinnittäessä Rissanen suosii usein muovista pyykkinarutyyppistä narua. Se ei vahingoita kasvavaa puuta samalla tavalla kuin esimerkiksi rautalanka, joka kursittuu herkästi puun sisään. Ilmansuunnaksi esimerkiksi itä tai länsi on paras, etelän suunnalla lämpötila voi nousta turhan korkeaksi.

Mikäli pönttö ei ole vaarassa joutua ilkivallan kohteeksi, sitä ei tarvitse välttämättä asentaa kovin korkealle.

Pikkulintujen pöntön voi laittaa hyvinkin alas, niin että yltää puhdistaa sen vaikka maastakin käsin.

Lähde: Pikkulintujen pesänrakennus on alkamassa – tarpeiksi voi tarjota vaikka koirankarvaa | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.