Alle 30 asteen pakkaset eivät vielä hävitä luonnon tuholaisia – myös moni vieraslaji kestää kylmää

Luken erikoistutkija Seppo Neuvonen tietää, että alle 30 asteen pakkaset eivät vielä hätyyttele Suomen luonnon tuholaishyönteisiä. Myös monien vieraslajien pakkaskestävyys on tämän hetken pakkaslukemia kovempi.

Neuvosen mukaan esimerkikisi monet suomalaiset puut tarvitsevat kylmän jakson, mutta ns. vanhan kansan väite siitä, että luonto yleisemmin tarvitsisi pakkasia, ei välttämättä pidä paikkaansa.

Esimerkiksi luonnon tuholaishyönteisille tämänhetkiset 20-30 asteen pakkaset eivät vielä ole tarpeeksi kovia niin, että niistä päästäisiin eroon.

Lämpötilarajat ovat yleensä lajikohtaisia ja paljon vaikuttaa se, onko lumisuojaa. Sääasemien mittaustulokset eivät kerro, mitä lämpötiloja hyönteiset kokevat, Seppo Neuvonen toteaa.

Neuvonen muistuttaa myös siitä, että maanpinnan muodoilla on vaikutusta lämpötiloihin. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa niillä on merkitystä, kun kylmä ilma valuu alas ja ylärinteillä voi olla 10-15 astetta lämpimämpää kuin laaksoissa.

Vieraslajitkin kestävät pakkasta

Kovat yli 30 asteen pakkaset voivat kuitenkin vaikuttaa puiden tuholaisten selviytymiseen. Seppo Neuvonen mainitsee esimerkkeinä ruskomäntypistiäisen ja tunturimittarin.

Ne talvehtivat munavaiheessa puiden latvuksissa ja altistuvat ilman lämpötiloille. Nämä kaksi lajia kestävät keskitalvella 36-37 ºC-astetta.

Eteläisemmillä lajeilla kylmänkestävyys voi olla 30 asteen luokkaa. Niiden osalta talvien vaihtelu vaikuttaa levinneisyysrajan pohjoisrajan sijaintiin, Neuvonen toteaa.

Osa tuholaisista, kuten kirjanpainaja, talvehtii maaperässä, jolloin maassa olevalla lumipeitteellä saattaa olla vaikutusta selviämiseen.

Normaalitalvena lumi suojaa huomattavasti.

Nyt on Etelä-Suomessa lunta hyvin vähän, mutta silti lämpötilat maaperässä eivät mene kovin alhaisiksi, Neuvonen sanoo ja kertoo, miten tutkimuksissa on huomattu, että vaikka lämpötila olisi 30 astetta pakkasella ei lumettoman maan lämpötila viiden senttimetrinkään syvyydessä silti laskenut alle 18 asteen.

Neuvosen mukaan kirjanpainaja kestää 20 tai jopa 25 asteen pakkasen.

Lähde: Nämä pakkaset eivät vielä hävitä luonnon tuholaisia – myös moni vieraslaji kestää kylmää | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.