Soitatko hätänumeroon, jos peura putoaa jäihin? Moni soittaa, sillä eläintehtävien määrä on kasvanut – jäistä pelastetaan jopa villisikoja

Viime päivinä Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitosta ovat työllistäneet heikkoihin jäihin pudonneet villieläimet. Ihmisiltä on tullut ilmoituksia järvien jäihin jumiin jääneistä peuroista ja hirvistä.

Esimerkiksi viikonloppuna Raaseporissa pelastuslaitos hälytettiin Brunkomin järvelle pelastamaan kolmea jäihin pudonnutta peuraa.

Kaksi peuraa ennätti kuolla ennen pelastuslaitoksen paikalle tuloa. Pintapelastajat saivat kolmannen peuran nostettua jäistä, mutta sekin jouduttiin lopettamaan.

Viikonloppuna Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli suoranainen eläinpelastustehtävien suma, sillä peräkkäisinä päivinä jäistä pelastettiin peurojen lisäksi myös hirvi ja koira.

Tämä oli tällainen viikonloppubuumi. Ei se nyt jokapäiväistä ole, että peura tai hirvi on jäissä. Sanotaan, että viikoittain on ihan normaalia, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Antti Lallukka kertoo.

Kaikkiaan tilanne on kuitenkin pelastuslaitoksen mukaan vuodenaikaan nähden tyypillinen. Keväisin heikkojen jäiden aikaan eläimiä putoaa jäihin.

Laki sanoo, että meidän [pelastuslaitoksen] kuuluu pelastaa ihminen, eläin ja omaisuus. Totta kai pelastustehtävässä pitää olla järki mukana, mutta ei ole toista viranomaista, joka kävisi hakemassa peuran jäistä.

Lallukka arvioi, että ihmiset tekevät ilmoituksia jäihin pudonneista eläimistä herkemmin kuin ennen.

Eläinpelastustehtävät ovat tapetilla aiempaa enemmän, jolloin kynnys soittaa hätäkeskukseen ja pyytää pelastuslaitos paikalle on paljon pienempi kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten.

Lähde: Soitatko hätänumeroon, jos peura putoaa jäihin? Moni soittaa, sillä eläintehtävien määrä on kasvanut – jäistä pelastetaan jopa villisikoja | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.