Koiranpentu sairastaa – apu jatkossa satojen kilometrien päässä?

Maa- ja metsätalousministeriössä selvitetään, voidaanko vastuu lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksestä siirtää kunnilta yksityiselle sektorille.

Esitys päivystyksen yksityistämisestä liittyy maan hallituksen pyrkimyksiin karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo selvittää, mitä vaikutuksia lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksen siirtämisestä kunnilta yksityisen sektorin vastuulle olisi koko eläinlääkintähuoltoon ja eläinlääkärien saatavuuteen eri alueilla.

Esitys päivystyksen yksityistämisestä on mukana hallituksen kuntareformissa, joka tähtää kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseen. Vastuu tuotantoeläinten eläinlääkäripäivystyksestä säilyisi kunnilla.

Eläinlääkäriliiton mukaan esitys asettaa lemmikkieläimet ja tuotantoeläimet eriarvoiseen asemaan omistajan varallisuuden ja kuljettamismahdollisuuksien mukaan.

Liiton arvion mukaan päivystyspalvelut voivat karata jopa satojen kilometrien päähän. Tilanne olisi kestämätön eläinsuojelun näkökulmasta ja se herättää eettisiä kysymyksiä.

Harvaan asuttu maa

Jos kunnaneläinlääkäri ei saa hoitaa lemmikkejä päivystysaikana, voi se johtaa tilanteeseen, jossa eläinlääkäri tuotantotilalla päivystyskäynnillä lehmiä hoitaessaan ei voi samalla hoitaa tilan metsästyskoiran pitkittynyttä synnytystä.

Eläinsuojelussa yksittäisen eläimen hyvinvointi on tärkeä eikä yhdenkään eläimen pidä kärsiä turhaa kipua, todetaan Eläinlääkäriliiton kannanotossa.

Liiton toiminnanjohtajan Marjatta Vehkaojan mukaan huoli perustuu siihen, että yksityiset eläinlääkäripalvelut eivät nykyisellään kata koko maata eivätkä yksityiset palveluntuottajat voi toimia kannattavasti siellä missä asiakkaita on vähän.

Suomi on harvaan asuttu maa, eivätkä yksityiset pieneläinlääkäriasemat ole kannattavia kaikkialla edes päiväaikaan saatikka ympärivuorokautisesti.

Maa- ja metsätalousministeriön eläin- ja kasvinterveydenyksikön apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen sanoo, että yksityisten palveluiden kattavuus on yksi niistä asioista, jotka selvitetään. Hän korostaa, että kysymys on selvityksestä ja selvityksen lopputulos voi hyvinkin olla se, että päivystyksen nykykäytäntö todetaan tarkoituksenmukaiseksi.

Nykyinen päivystyssysteemi toimii meidän käsityksemme mukaan hyvin.
Valituksia siitä ei ole kuulunut.

Nykyisin sekä tuotanto- että lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksen hoitavat kuntien omat eläinlääkärit tai vaihtoehtoisesti kunnat voivat ostaa pieneläinten päivystysaikaisen eläinlääkinnän yksityisiltä yrityksiltä.

”Viimeinen niitti”

Valtioneuvoston asettaman Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan puheenjohtaja Mika Leppinen toteaa, että esitykseen lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksen yksityistämisestä liittyy suuria huolia.

Jos pieneläinten päivystys siirtyy kunnaneläinlääkäreiltä pois, saattaa se tehdä työn taloudellisesti kannattamattomaksi. Syrjäisemmille seuduille on jo nyt ollut vaikea saada eläinlääkäreitä.

Tämä saattaa olla se viimeinen niitti, jonka takia rankkaa päivystystyötä tekevät ”työn sankarit” lyövät hanskat tiskiin.

Kunnat maksavat eläinlääkäreilleen pientä peruspalkkaa ja merkittävä osa ansioista tulee asiakkailta käynti- ja toimenpidemaksuina.

Pieneläimet ovat tärkeä osa kuntien eläinlääkäreiden ansaintaa, toteaa Leppinen ja pelkää, että Suomeen jää monta täyttämätöntä kunnaneläinlääkärin virkaa, jos esitys toteutuu.

Myös Leppinen kiittää nykyistä systeemiä, joka on taannut sen, että eläinlääkäreitä on suhteellisen tasaisesti koko maassa ja että palvelua on tarjolla kaikille myös päivystysaikoina.

Leppisen mukaan eläinten hyvinvoinnin kannalta kysymys on isosta asiasta, johon myös neuvottelukunnan on syytä ottaa kantaa.

Lähde: Koiranpentu sairastaa – apu jatkossa satojen kilometrien päässä? | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.