Kouvolan taivas ja pellot ovat harmaita — Hahnet palaavat suurina parvina, ja myös pienemmät muuttolinnut visertävät taas

Hanhiparvet liikkuvat sitä mukaa kun peltojen lumipeite häviää. Moni lintulaji tarvitsee myös sulan vesistön reviirilleen.

Suuret hanhiparvet ovat taas saapuneet Kouvolan seudulle. Ensimmäisiä parvia näkyi Elimäen länsipuolella osittain sulilla pelloilla maaliskuun lopulla.

30. maaliskuuta Elimäenjärvellä lepäili parikymmentä laulujoutsenta ja toistasataa harmaata hanhea, jotka olivat lähinnä metsä- ja tundrahanhia. Järven länsireunalla oli myös viitisenkymmentä kanadanhanhea.

Hanhien määrä kasvoi seuraavina päivinä nopeasti useisiin tuhansiin. Valkoposkihanhia ei vielä juurikaan näkynyt.

1. huhtikuuta Iitin Lyöttilässä parinsadan hanhen parvi tiedusteli Isokylän lumisten peltojen yläpuolella.

Kuivannossa aivan maakunnan rajan tuntumassa päivysti kaksi päivää myöhemmin arviolta 3 000 harmaata hanhea valmiina siirtymään kohti itää heti, kun pellot vapautuvat lumesta.

Pyhäjärvi oli vielä huhtikuun ensimmäisellä viikolla melko tiukasti jäässä. Avovettä ei vielä löytynyt kunnolla, sillä Kymijoki virtaa varsin verkkaisesti.

Kapea jäätön ura on kuitenkin muodostunut niin Pelingille kuin Pyhäjärvellekin. Nämä urat toimivat ensimmäisten hanhien ja joutsenten lepo- ja yöpymispaikkoina.

Kurkiakin näkyy taas Kouvolassa ja Iitissä

Kymenlaaksolaiset kurjet saapuivat reviireilleen maaliskuun viimeisellä viikolla. 30. päivä reviirihuutoja kantautui monilta vakituisilta elinpiireiltä merkkinä siitä, että niiden kookkaat, pitkäkaulaiset asukkaat olivat palanneet muuttomatkaltaan. 1.4 Isokylän pellolla ruokaili jo kymmenen kurjen pieni parvi.

Lähde: Kouvolan taivas ja pellot ovat harmaita — Hahnet palaavat suurina parvina, ja myös pienemmät muuttolinnut visertävät taas – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.