Pihaan tulleen suurpedon voi karkottaa millä tahansa keinolla – kunhan eläin pelästyy ja poistuu

Poliisin koko maata koskevat yhtenäiset suurpetojen karkotus- ja poisto-ohjeet ovat nyt voimassa. Jos suurpeto ilmestyy omaan pihapiiriin, on selvää, että asukas voi yrittää karkottaa eläintä omatoimisesti ilman viranomaispäätöksiä, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Vesa Pihajoki sanoo.

Hän toteaa, että karkotusmenetelmä voi olla käytännössä mikä tahansa, jolla eläimen saa pelästymään ja poistumaan.

Huolimatta siitä, että kyseessä voi olla rauhoitettu eläin, jota ei lain mukaan saisi häiritä.

”Jos ihminen kohtaa karhun tai suden pihamaallaan, kyse on lähtökohtaisesti hyvin vaarallisesta tilanteesta. Riippuen eläimen käyttäytymisestä, tilanne voi lähennellä pakkotilaolosuhdetta.”

Poliisihallituksen laatima uusin ohje suurpeto- ja villisikatilanteisiin astui voimaan huhtikuun alussa. Uuden ohjeen tavoitteena on varmistaa, että poliisin toimintalinja on koko maassa sama, Pihajoki painottaa.

Ennen tämän ohjeen antamista poliisin toimintaa suurpetoasioissa linjasi Poliisihallituksen kirje vuodelta 2012.

Poliisin toimivallan käyttöä suurpetoasioissa ovat arvioineet sekä eduskunnan oikeusasiamies että oikeuskansleri. Heille on vuoden 2012 jälkeen tehty yhteensä viisi kantelua poliisin suden lopettamismääräyksiin liittyvästä toimivallan käytöstä.

”Yhdessäkään näistä kanteluratkaisusta poliisi ei ole saanut moitteita toimivallan väärinkäytöstä”, Pihajoki kertoo.

Hän toteaa, että aina kun sudet ovat esimerkiksi levittäytyneet uusille asuinalueille, on paikallisesti tehostettu yhteistoimintaa muun muassa riistaviranomaisten, poliisin ja SRVA-toimijoiden kesken.

Varsinais-Suomi on yksi suden levittäytymisalueista. Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Lasse Heimo kertoo yhteistyön viranomaisten kanssa sujuneen aina erinomaisesti suurpetoasioissa.

”Uutta ohjeistusta ei ole vielä käytännössä päästy testaamaan, koska suurpetorintamalla on ollut hiljaista meidän alueella. Kaksi sutta olemme poistaneet poliisin määräyksestä vanhan ohjeistuksen voimassaoloaikana.”

Keski-Suomessa ihmetytti aiemmin keväällä poliisin antama karhun karkotusmääräys, johon oli määritetty milloin karkotuksen voi aloittaa.

Poliisin ohjeen mukaan tällaista kellonaikaa karkotuksen aloitukselle ei ole tarkoitus merkitä, Pihajoki sanoo.

Hän harmittelee, että peto-ongelmat usein ”poliisisoituvat”.

”Poliisi ei kuitenkaan ole riistaviranomainen, vaan turvallisuusviranomainen. Suurpetojen kannanhoitoon tai kannan kokoon liittyvät asiat eivät kuulu meille”, Pihajoki toteaa.

Lähde: Pihaan tulleen suurpedon voi karkottaa millä tahansa keinolla – kunhan eläin pelästyy ja poistuu – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.