Keinopesät syntyvät vauhdilla – ”Tämä ei ole rakettitiedettä”

NTekopesien avulla jopa yli 90 prosenttia pesueesta selviytyy untuvikoksi asti.

Tervapaperia, metalliverkkoa ja heiniä – niistä on turvallinen sorsanpesä tehty. Suomen Metsästäjäliiton Itä-Suomen aluekouluttaja Veli-Matti Pekkarisen mukaan pesät tulevat kesäksi tarpeeseen.

Meille vuosittain tulee kesäksi paljon sinisorsia pesimään, mutta ne eivät pysty tuottamaan riittävästi poikasia.

Pesiin kohdistuu paljon häirintää eli käytännössä runsastunut varislintumäärä, harmaalokit ja vierasperäiset pedot, kuten supikoira ja minkki, ryöstelevät pesiä. Monet linnuista menettävät jopa koko pesueensa, Pekkarinen harmittelee.

Ratkaisuksi pesintäongelmaan on löydetty uhkilta suojaavat keinopesät. Pekkarisen mukaan jämäkkä keinopesä antaa linnuille pesintärauhan ja niistä on saatu viime vuosilta hyviä tuloksia.

Noin metrin mittainen putkimainen pesä asetetaan veden yläpuolelle rantaviivan tuntumaan. Tervapaperivahvisteinen katto suojaa varislinnuilta ja pesän jalustaan asennettava muovikaulus estää minkin nousun pesään, Veli-Matti kertoo.

Keinopesiin munituista munista jopa yli 90 prosenttia kuoriutuu untuvikoiksi asti.

Se on jopa kolme kertaa enemmän kuin maapesissä.

Suomeen on rakennettu viimeisten muutaman vuoden aikana tuhansia keinopesiä. Sunnuntaina Äänekoskella rakennettiin keinopesiä etenkin sinisorsia silmällä pitäen, mutta Pekkarisen mukaan pesän voi ottaa omakseen jokin muukin vesilintu.

Näissä on tavattu myös taveja, telkkiä, punasotkia ja koskeloita. Nämä palvelevat monen lintulajin tarpeita.

Ala-Keiteleen riistanhoitoyhdistyksen kanssa yhteistyössä toteutetuissa pesätalkoissa syntyi lukuisia uusia keinopesiä innokkaiden rakentajien nikkaroimina. Pekkarisen mukaan keinopesän rakentaminen ei ole kovinkaan vaikeaa.

Tämä ei ole rakettitiedettä.

Yhtä oikeaa rakennusmallia ei ole, kunhan pesän pituus on vähintään kahdeksankymentä senttiä ja halkaisija noin kolmekymmentä senttiä. Sitten kun sisälle muistaa laittaa pesimätarpeiksi heiniä, niin hyvä tulee.

Paikka on jo kuitenkin valmiina sorsia varten mietittynä, Ari ja John molemmat kertovat päättäväisinä.

Lähde: Keinopesät syntyvät vauhdilla – ”Tämä ei ole rakettitiedettä” – Keskisuomalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.