Haahka suuri sukeltajasorsa

Haahka on suurimpia sukeltajasorsia. Se on voima- kasrakenteinen ja sillä on lyhyt kaula ja pitkä kiilamainen nokka. Sen pään sivuprofiili on erikoislaatuinen, sillä sen nokka jatkuu suorassa linjassa otsalta.

Sen pituus on 50-70 cm ja siipien kärkiväli 95-110 cm.
Koiraksen paino vaihtelee 2,2 kg ja 2,6 kg välillä. Naaraat ovat pienempiä, noin 1,2-1,7 kg kokoisia.

Haahkan pää on suuri ja kiilanmuotoinen, kaulakin on suhteellisen paksu. Sillä on sorsille tyypillinen, leveä ja suora nokka, joka on väriltään vihertävä, kuten sen jalatkin.

Koiraiden hyvin tunnettu, pesimäkautta edeltävä soidinääni kuuluu monissa paikoissa myöhäistalvella tai keväällä. Jotkin haahkaparit pysyvät yhdessä koko vuoden, mutta yleensä naaraat ja koiraat muodostavat omat parvensa talven ajaksi.

Naaraalla on ruskea ja mustankirjava höyhenpeite, ja sen siipipeilejä reunustaa kaksi valkoista nauhaa.

Juhlapukuisella koirashaahkalla on mustavalkoinen väritys. Sen päälaki on musta, lukuunottamatta pientä valkoista viiva, joka kulkee pään keskellä. Sen lisäksi siivet, pyrstö ja vatsa ovat mustia.

Uroksella on niskassa vihertävän ruskea, vaalea läikkä, jonka keskellä (molemmilla puolilla naamaa) on vinosti valkoinen viiru. Tämän lisäksi sen rinnassa ja kuvunseudussa on haaleasti punertavaa sävyä.

Peruspukuisena koiras on yleisväriltään mustanruskea ja sillä on leveä, epäselvä silmäkulmanjuova ja suuri valkoinen siipilaikku.

Nuori koiras muistuttaa muuten peruspukuista aikuista, mutta on etupuolelta vaaleampi ja siltä puuttuu peruspukuisen haahkan suuri valkoinen siipilaikku.

Naaraspuolinen haahka on kauttaaltaan ruskeankirjava, kuten yleensäkin sorsanaaraat. Sen ruskean siipipeilin molemmilla puolilla on valkoinen juova.

Haahka tekee pesänsä maahan

Pesä on yksinkertainen ja päällystetty risuilla ja levillä. Sitä ympäröi pehmeä untuva, jonka naaras on nyppinyt omasta rinnastaan.

Jotkin haahkaparit palaavat samalle pesäpaikalle vuodesta toiseen.

Haahkanpesä

Munintakausi jatkuu huhtikuun puoleenväliin, jonka jälkeen koiraat jättävät naaraat ja siirtyvät kauas merelle.

Naaras hautoo itse 4-6 harmaanvihreää munaa 25-30 päivää.

Kun naaras siirtyy pesältä, se peittää munat untuvalla piilottaakseen ne.

Haahka naaraat pitävät usein yhdessä huolta suuresta poikasparvesta kuoriutumisen jälkeen.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.