Hirvieläimet valtaavat alaa Espoossa pihalla hortoilee jopa kymmenen kaurista

Espoon Lintuvaarassa on tehty viime viikkoina runsaasti kaurishavaintoja, eikä havaintoja tehdäkseen ole tarvinnut välttämättä edes poistua kotiovelta. Lintuvaaralainen Peter Kaseva on seurannut kymmenen kauriin laumaa omalla pihallaan.

”Lintuvaaran alueella on aina ollut paljon kauriita, mutta ei niitä ole pihalla tällä tavalla näkynyt. Olen vähän ihmetellyt, miten niitä hortoilee täällä nyt niin paljon”, Kaseva sanoo.

Myös Lintuvaarassa asuva Minna Isokangas on nähnyt nyt ensimmäistä kertaa kauriita pihallaan.

”Ei meidän pihassa ole näitä kyseisiä eläimiä näkynyt. Lähimetsissä niitä kyllä on ollut, ja ratsastustallin pelloilla niitä on näkynyt aikaisemmin. Ne tulevat ihan terassin viereen. Siinä ne haistelivat omenapuiden oksia, mutta ei se niille maistunut.”

Espoon ja Kauniaisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Fredrik Eklundh ei usko, että kauriiden ilmestyminen pihoille Lintuvaarassa johtuisi erityisesti lähimetsien hakkuista.

”Se, joka saa eläimet tulemaan pihoihin, on ruoka. Kauriit eivät puita syö. Kun puut kaadetaan metsästä, tulee esiin aluskasvillisuutta, joka on kauriiden ruokaa.

Puiden kaatamisella pitäisi siis olla juuri päinvastainen vaikutus, eli sen pitäisi houkutella kauriit hakkuualueille syömään”, Eklundh sanoo.

Hän kertoo, että kauriskanta Lintuvaaran alueella on kasvanut. Tämä selittää myös asukkaiden kaurishavaintoja.

”Runsaslumiset ja kylmät talvet verottavat kauriskantaa.

Nyt on ollut monia kauriille suotuisia talvia peräkkäin. Jos nyt talvella olisi jatkunut kylmäjakso pidempään, kauriit olisivat olleet lirissä, mutta kokonaisuudessaan talvi oli niille suotuisa”, Ekhlund kertoo.

Vielä vuosituhannen vaihteessa valtaosa Espoon kauriista eleli Kehä III:n ulkopuolella. Viime vuosina kanta on kuitenkin siirtynyt lähemmäs asutusta ja nyt valtaosa kannasta on jo Kehä III:n sisäpuolella.

”Kauriskanta on urbanisoitunut”, Ekhlund summaa.

Lähde: Hirvieläimet valtaavat alaa Espoossa: Peter Kasevan pihalla hortoilee jopa kymmenen kaurista – Espoo | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.