Telkänpönttö siivoamatta? Telkkä alkaa valmistautua pesintäänsä, kun vedet vapautuvat jäistä Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopulla

Telkän muninta saattaa aikaisina keväinä alkaa Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopulla, mutta tavallisesti telkkä alkaa pesiä vasta huhti-toukokuun taitteessa ja viimeiset pesueet munitaan kesäkuussa.

”Telkänpöntön ehtii suurimmassa osassa Suomea vielä siivota. Telkkä alkaa valmistautua pesintänsä yleensä silloin, kun vedet vapautuvat jäistä”, kertoo Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Antto Mäkinen.

Linnunpöntöt on syytä puhdistaa vuosittain tai vähintään joka toinen vuosi. Mikäli pönttöjä ei puhdisteta, ne täyttyvät vahoista pesätarpeista ja saattavat lahota.

Linnunpöntöt tulisi puhdistaa myöhään syksyllä ensimmäisten pakkasten jälkeen, jolloin linnut ovat jo poistuneet pesistä.

Jos puhdistus tehdään pöntössä mahdollisesti majailevien syöpäläisten johdosta, pönttöjen siivoaminen on hyvä ajoittaa lopputalveen pitemmän pakkasjakson päätteeksi.

”Talvenselän taittuessa linnut eivät ole vielä muuttaneet takaisin pönttöihinsä ja pakkanen on tuhonnut ainakin osan pöntöissä majailevista ötököistä,” Mäkinen kertoo.

”Pikkulintujen ja pöllöjen pöntöt on jo huhtikuussa syytä jättää rauhaan, sillä esimerkiksi tiaiset ja pöllöt ovat aloittaneet jo pesintänsä.”

Lähde: Telkänpönttö siivoamatta? Vielä ehdit sen siivota

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.