Lintujen rengastus kiehtoo ja antaa arvokasta tietoa

Verkot ovat pystyssä linturuokintojen vieressä nopsasti, kunhan Toni Nurmi on ensin päättänyt sopivista keppien paikoista. Pihalla pyörii talitiaisia ja sinitiaisia, keltasirkkujen tuttua ääntä kuuluu kauempaa: kyllä nekin sieltä tulevat.

Eikä mene monta minuuttia, kun ensimmäinen talitintti putoaa verkon pehmeän pussin pohjalle.

Johanna Lakka irrottaa tiaisen, laittaa sen jalkaan pienen numerosarjalla varustetun alumiinisen renkaan, mittailee lintua hieman, puhaltelee höyhenykseen ja hetken päästä vapauttaa sen lentoon.

Lakka ja Nurmi ovat lintuja rengastava pariskunta, jotka ovat kihlanneet toisensakin.

Johanna on rengastanut lintuja vuodesta 2003, Toni jo vuodesta 2000.
Siinä on yksi jos toinenkin lintu saanut pultin koipeensa.

Viime vuoden lopulla minulle tuli 10  000 rengastusta täyteen, Lakka kehaisee kysyttäessä. On tässä pieneen ylpeyteen aihetta Tonillakin: hänen rengastamiensa lintujen määrä on noin 3  500.

Keltasirkun rengastamisessa on kuulemma vielä mieltä, sen sijaan tali- ja sinitaisten ei oikein enää.

Niistä aletaan tietää jo kaikki se, mitä rengastuksen avulla voidaan saada selville. Niitä vain tulee aina rengastettua, kun lintuja on talviruokinnoilla runsaasti, Lakka ja Nurmi kertovat.

On paljon lintulajeja, joita pitäisi rengastaa paljon nykyistä enemmän, jotta niiden elämästä saataisiin lisää tuikitarpeellista tietoa. Tällaisia ovat esimerkiksi västäräkki, urpiainen, lapinsirkku, idänuunilintu, vesilinnut, metsäkanalinnut ja monet muut.

Joskus rengastajaa lykästää oikein kunnolla, jopa sataprosenttisesti.

Olen rengastanut kaksi tylliä ohikulkumatkalla Utsjoella, ja molemmat niistä on kontrolloitu. Toinen lintu nähtiin myöhemmin Norjassa, ja toinen pesi syntymäpaikallaan parin vuoden päästä.

Lähde: Lintujen rengastus kiehtoo ja antaa arvokasta tietoa – Kotimaa – Alueet – Uutiset – Karjalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.