Gps-järjestelmät voivat seota sunnuntaina samaan tapaan kuin vuosituhannen vaihteessa – taustalla mielenkiintoinen syy

Gps-satelliitit mittaavat aikaa viikkojen perusteella. Vuonna 1980 gps-järjestelmät aukesivat ja aika lähti tikittämään. Tuolloin tallennustila eri laitteissa oli huomattavasti nykyistä rajatumpaa ja gps-laitteissa oli tilaa 1 024 viikolle.

Nyt lauantaina tulee kuluneeksi 1 024 viikkoa siitä, kun järjestelmät aukesivat ja mittarit tulevat nollautumaan, uutisoi NBC News.

Teoriassa sunnuntain tapahtumat voivat vaikuttaa kuluttajien navigointiin, erilaisiin kommunikaatiojärjestelmiin ja jopa sähköverkostoihin. Näin tuskin kuitenkaan tulee tapahtumaan.

Vaikutukset ihmisten elämään lienevät hyvin vähäisiä, sillä päivään on varauduttu.

NBC Newsin mukaan Yhdysvaltain eri viranomaiset ovat varoittaneet kriittisiä toimijoita, lentoyhtiöitä, navigaatiojärjestelmien tuottajia ja monia muita jo yli kahden vuoden ajan.

Pienikin heitto ajassa voi vaikuttaa paljon järjestelmien toimintaan. ”Nanosekunnin virhe voi tarkoittaa yhden jalan (30,5cm) heittoa todellisesta paikasta”, CISA tiedottaa. UNAVCOn mukaan kriittisiä järjestelmiä on hyvä pitää silmällä, kun ajan nollaus tapahtuu gps-järjestelmissä.

Tällä hetkellä järjestelmiä ollaan päivittämässä niin, että tallennustila riittää 157 vuodeksi kerralla.

Lähde: Gps-järjestelmät voivat seota sunnuntaina samaan tapaan kuin vuosituhannen vaihteessa – taustalla mielenkiintoinen syy | Tivi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.