Putosiko kännykkä veteen? Näillä keinoilla saat siitä ehkä vielä toimivan kapistuksen

Matkapuhelinyhtiö Elisan mukaan kännykät kokevat kovia etenkin kesällä, sillä vesivahingot jopa yli kolminkertaistuvat kesäaikaan. Elisa listaa älykännyköiden ja muun pienelektroniikan suurimmiksi vihollisiksi rantaleikit, veneilyn, sateen ja virvoitusjuomat.

Jos puhelin putoaa järveen tai vaikkapa pönttöön, kuivattamista kannattaa kokeilla itse. Elisa on listannut keinot, miten puhelinta kannattaa yrittää pelastaa itse:

1. Poimi puhelin vedestä välittömästi: rohkeasti uimaan tai käsi pönttöön.

2. Kytke välittömästi puhelimesta virta pois.

Puhelinta ei saa kytkeä takaisin päälle tai käyttää tai ladata välittömästi kastumisen jälkeen, sillä sähkö ja vesi ovat huono yhdistelmä.

3. Jos puhelin on pudonnut meriveteen tai päälle on kaatunut makeaa nestettä, puhelin kannattaa huuhtaista hanaveden alla ennen kuivatusta.

Meriveden suola kiihdyttää korroosiota, mikä tekee puhelimen nopeasti toimintakelvottomaksi.

4. Kuivaa puhelin heti esimerkiksi rätillä,

kun olet pelastanut sen vedestä. Hiustenkuivaajaa voi käyttää harkiten, mutta ilmaa ei tule puhaltaa esimerkiksi kaiutinkoloista sisään.

5. Avaa puhelimen kaikki luukut

ja poista sim-kortti, muistikortti ja akku. Jos puhelin hajoaa, saat ainakin pelastettua sim- tai muistikortin sisällön.

6. Pintakuivauksen jälkeen laita puhelin ilmatiiviiseen pussiin ja täytä pussi pikariisillä tai tavallisella riisillä.

Pussin pitää olla ilmatiivis, jotta riisi ei ime kosteutta ilmasta. Kääri puhelin talouspaperiin ennen sen laittamista pussiin, jotta riisi ei tuki puhelimen kuuloke- eikä latausreikiä.

7. Anna puhelimen kuivua vähintään kaksi vuorokautta.

Puhelinta ei pidä edes kokeilumielessä kytkeä päälle ennen kuin se on kuivanut tarpeeksi.

8. Kuivatuksen jälkeen avaa kännykkä.

Vaikka kaikki näyttää aluksi toimivan normaalisti, voi ongelmia silti ilmaantua: kaiutin tai mikrofoni voi hajota. Esimerkiksi videokuvaukseen käytettävä mikrofoni voi olla rikki. Merkkinä tästä on se, ettei ääni tallennu videoihin.

9. Jos puhelin ei käynnisty kuivatuksen jälkeen tai edellä mainitun kaltaisia vikaoireita ilmenee, vie puhelin huoltoon.

Lähde: Putosiko kännykkä veteen? Näillä keinoilla saat siitä ehkä vielä toimivan kapistuksen – Savon Sanomat

Kategoria(t): Varusteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.