Sorsien tekopesistä tuli hitti – katso miltä kaislikon asukin koti näyttää

Sorsien pesintää auttavista tekopesistä on tullut hitti tänä keväänä. Arvion mukaan pesiä on rakennettu yli tuhat eri puolilla Suomea. Pesillä yritetään vähentää muun muassa pienpetojen linnuille aiheuttamia tuhoja.

Juvan Kaskiissa Latvarinlammen kosteikkoalueella on tänä keväänä oltu talkoopuuhissa. Talkoilla on syntynyt sorsille tekopesiä. Maisemassa näkyy yksi kepinnokassa oleva putkilomainen tekopesä, mutta valtaosa pesistä on maapesiä.

Siellä on saarekkeita, joihin supikoira ei pääse. Sinne sijoitimme pesät, sanoo juvalainen Seppo Kietäväinen.

Kosteikkoalueella on erikokoisia ja erimuotoisia maapesiä. Tähystystornista tarkkailtuna näyttää siltä, että uudet asunnot eivät ole jääneet linnuilta huomaamatta. Kun muuttolintuja on seurannut, niin jonkinlaista kiinnostusta on. Tämähän oikeastaan selviää sitten kesäkuun lopulla, heinäkuun alussa.

Kunhan näemme, millainen pesätyyppi kiinnostaa, niin niitä voimme tehdä lisää, Kietäväinen sanoo.

Sorsanpesäbuumi koko Suomessa

Sorsille on kasattu pesiä tänä keväänä urakalla ympäri Suomen. Tekopesämalli on kopioitu Yhdysvalloista, jossa on jo parinkymmenen vuoden aikana saatu erittäin hyviä tuloksia tekopesillä. Erittäin positiivisia tutkimustuloksia on saatu myös Baltian maista. Suomeenkin tekopesät rantautuivat 1970 ja 1980 -luvuilla, mutta tuolloin into ei ottanut tuulta alleen.

Kyse ei ole siitä, etteikö sorsilla olisi pesintäpaikkoja, mutta maapesät tahtovat joutua joko varislintujen, supin tai minkin saalistuksen kohteeksi, mikkeliläinen vesiriista-aktiivi Veli-Matti Pekkarinen selventää auttamisintoa.

Erityisesti nuoret metsästäjät ovat innostuneet avittamaan sorsaa. Esimerkiksi sorsanpesäaiheiseen facebook-ryhmään on tänä keväänä liittynyt yli 400 jäsentä.

Suuri toive on, että tästä saataisiin uudistettu riistanhoitomuoto meidän lintuvesille. Jos tämä saataisiin toimimaan ja tuottavaksi, niin pystymme auttamaan koko euroopan sorsakantaa.

Positiivinen kierre tavoitteena

Osa sorsien tekopesistä on todennäkäisesti viety tämän kevään pesintää ajatellen liian myöhään kohteelle. Pesien odotetaan kuitenkin kelpaavan siivekkäille. Toivoisin, että noin 20 prosenttia pesistä tulisi ensimmäisenä vuotena asettamisen jälkeen käyttöön. Pesät ovat tietysti valmiina ensi kevättä varten.

Veli-Matti Pekkarinen arvioi, että jos pesintä onnistuu, niin niissä pesissä pesineet poikaset ovat hyvin alttiita ja halukkaita pesimään oman pesueensa aikanaan samanlaiseen laitteeseen. Tässä on sellainen hyvän kertyminen mahdollista. Pystytään tuottamaan paljon lintuja, hyvillä kohteilla, turvallisesti.

Sorsien tekopesistä tuli hitti – katso miltä kaislikon asukin koti näyttää | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.