Hirven jälkitiheys putosi Oulun seudulla lu­mi­jäl­ki­las­ken­nas­sa – syynä todellinen kannanmuutos tai poikkeavat lumiolot

Oulun seudulla riistakolmioita laskettiin viime talvena 98 kappaletta. Hirven jälkien määrä pieneni laskennassa edellisvuodesta 16 prosenttia ja 30 prosenttia viiden edellisvuoden arvosta.

Tämä voi olla merkki sekä todellisesta kannanmuutoksesta että poikkeavien lumiolojen vaikutuksesta hirvien liikkumiseen. Luonnonvarakeskus kertoo, että valtakunnallisesti hirvien jälkitiheys on ollut viime vuosina melko vakaa.

Jälkilaskennan onnistuminen edellyttää tuoretta lumikerrosta. Lumen puute tai liian kova rakenne, mutta myös liian vahva syvä lumipeite voivat estää laskennan toteuttamisen. Laskennat osoittautuivat paksussa lumessa ylivoimaisen vaikeiksi erityisesti pohjoisessa.

Luonnonvarakeskus kommentoi, että kannanmuutoksia onkin tärkeää tarkastella pidemmällä aikavälillä.

Myös Kainuussa hirvien jälkitiheys putosi talven laskennoissa edellisvuosista, Lapissa puolestaan jälkimäärä on edellisvuotta suurempi.

Metsäjänisten jälkitiheys kasvoi Oulun seudulla 50 prosenttia edellisvuodesta, mutta oli hieman pienempi kuin viiden edellisen vuoden arvo. Myös Kainuussa tilanne oli samantyyppinen.

Kuluvan vuosikymmenen aikana jäniskanta on Luonnonvarakeskuksen mukaan vaihdellut ”normaalin epäsäännöllisesti”.

Rusakkojen jälkien määrä sen sijaan oli selvästi alamäessä Oulun seudulla.  Valtakunnallisesti metsäjäniksen ja rusakon kannat ovat edellistalvea korkeammat.

Oravakannat ovat Suomessa edellistalvea runsaammat, ja tämä näkyi myös Oulun seudun laskennoissa, jossa oravien jälkitiheys kasvoi yli 70 prosentilla edellisvuodesta. Määrä oli kuitenkin pienempi kuin viiden edellisen vuoden lukema.

Luonnonvarakeskus kertoo, että monen pienriistalajin jälkikeskiarvot ovat valtakunnallisesti tarkasteltuna edellisvuosien tasolla. Ilveksen jälkiä havaittiin kuitenkin vähemmän kuin vuosi sitten.

Lähde: Hirven jälkitiheys putosi Oulun seudulla lu­mi­jäl­ki­las­ken­nas­sa – syynä todellinen kannanmuutos tai poikkeavat lumiolot

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.