Jatkuvan kasvatuksen tutkimuksissa epärealistisia odotuksia – kuusentaimien luontaisesta syntymisestä vähän tutkimusnäyttöä | Metsälehti

Kuusentaimien syntymisestä tehdään liian epämääräisiä oletuksia jatkuvan kasvatuksen mallinnuksissa.

Puuntaimia ei synny metsään ellei ole siemeniä.

Kuusella runsaita siemensatoja on harvoin.Tätä ei ole huomioitu riittävästi kuusen luontaisiin siemensatoihin perustavan jatkuvan kasvatuksen tutkimuksissa, sanoo Luonnonvarakeskuksen taimi- ja siementutkija Katri Himanen.

Näin siitä huolimatta, että niin metsien käytön kestävyyden kuin kannattavuuden ydinkysymys on, miten varmistetaan taimien syntyminen kaadettujen puiden tilalle.

”Kuusentaimien syntymisistä tehdään jatkuvan kasvatuksen mallinnuksissa oletuksia, jotka eivät aina pohjaa kuusen tunnettuun lisääntymisbiologiaan”, Himanen toteaa.

Osassa jatkuvan kasvatuksen mallinnuksista on oletuksena, että kuusentaimia syntyy tasaisesti. Tämä liioittelevat luontaisen uudistumisen helppoutta.

Metsätieteen aikakauskirjassa aiheesta kirjoittava Himanen kertoo, että kuusella on ollut Etelä-Suomessa 2000-luvulla neljä hyvää siemenvuotta. Pohjois-Suomessa on jo kulunut seitsemän vuotta ilman kunnollista kuusen siemensatoa.

Hyvien siemenvuosien vaikutus taimien syntymiseen on juuri kuusella erityisen voimakas.

Jalostushyöty menetetään

Himasen mukaan tutkimustuloksiin vaikuttavista taustaoletuksista tulisi kertoa nykyistä selvemmin.

”Jos jatkuvan kasvatuksen ja viljelymetsätalouden vertailussa ei ole otettu kunnolla huomioon kuusen siemenvuosien vaihteluita tai jalostushyödyn menetystä, näyttö metsänkasvatusmenetelmän kannattavuudesta on puutteellista.”

Metsien uudistumista tutkivasta Himasesta tuntuu hurjalta, että julkisuuteen on noussut viime aikoina varsin suoraviivaisia ohjeistuksia jatkuvasta kasvatuksesta esimerkiksi suometsissä, vaikka kuusentaimien luontaisesta syntymisestä on kohtuullisen vähän kokemusta ja tutkimusnäyttöä.

”Henkilökohtaisesti minulle kelpaavat kaikki metsänkasvatusmenetelmät, jos vain uudistuminen toteutuu. Jos uudistuminen on epämääräisellä pohjalla, menetelmässä ollaan lähellä metsän ryöstöä.”

Himasen puheenvuoron ”Taimia taivaasta” voi lukea Metsätieteen aikakauskirjan verkkosivuilta.

Lähde: Jatkuvan kasvatuksen tutkimuksissa epärealistisia odotuksia | Metsälehti

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.