Nyt on aika mennä öiseen metsään kuuntelemaan huuhkajien keväthuhuilua, neuvoo pöllömies Seppo Grönlund

Pöllöjen kevään soidinhuhuilu on käynnissä. Pöllömies Seppo Grönlund on kuunnellut pöllöjen soidinta Kymenlaaksossa vuosikymmenet.

Haminalainen lintuharrastaja Seppo Grönlund, 79, on onnellinen, kun hän kuulee huuhkajakoiraan kumean basson jylhän kallion laelta. Naaras vastaa puolisolleen kevätyön kuutamossa.

Grönlund tunnistaa kiihkeistä äänistä, että huuhkajapari on asettunut pesäjyrkänteelleen Iitin Kausalassa.

Grönlund on kuunnellut pöllöjen soidinta 49 peräkkäisenä keväänä.

Hän on tehnyt noin 400 pöllönkuunteluretkeä eri puolille Kymenlaaksoa vuodesta 1970. Paras aika pöllöretkelle on Grönlundin mukaan iltayö. Liikkeelle kannattaa lähteä heti auringonlaskun jälkeen.

”Silloin huuhkaja on parhaiten äänessä”, Grönlund kertoo.

Huuhkajaparin pesäpaikka on Eskolan Aitokalliolla Iitissä. (KUVA: Juha Metso)

Jylhiin kalliomaisemiin ja vuorenrinteisiin yhdistetty huuhkaja – Suomen suurin pöllö – on Grönlundin suosikkipöllö. Tyyni kevätyö ja kirkas tähtitaivas ovat sekä pöllöjen että miehen mieleen.

”Se on hienoa, kun sattuu tyyni maaliskuinen ilta, vaikkapa täysikuu ja kirkas tähtitaivas. Kun pysähtyy, metsä tuoksuu pihkalle, mielestäni ihan erilaiselle kuin muina vuodenaikoina”, pöllömies sanoo.

Joskus hän on pysähtynyt pitämään kahvitaukoa ja kuullut tien toiselta puolelta huuhkajanaaraan ja toiselta puolelta koiraan. Ne käyvät vuoropuhelua, kunnes jossain vaiheessa äänet yhtyvät ja alkaa armoton siipien suhina.

Maalis–huhtikuu on parasta pöllöjen kuunteluaikaa. Retkelle mukaan tarvitaan lämmintä vaatetta ja juomaa. Ennen retkeä kannattaa tutustua pöllöjen soidinääniin kuuntelemalla lintuäänitteitä.

Grönlundilla pöllöretkien tunnelma on sydämessä. Huuhkajan huutelu ja kevättalvisen metsän tuoksu ovat asioita, joista pöllömies ei luovu koskaan.

Lähde: Nyt on aika mennä öiseen metsään kuuntelemaan huuhkajien keväthuhuilua, neuvoo pöllömies Seppo Grönlund – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.