Yli 40 jousimetsästäjää kisasi Sahankylässä – Osanottajia ympäri Suomea

Toissalauantaina Sahankylän maisemissa kisattiin jo seitsemäs jousimetsästyksen Lumimieskisa. Kisa on harrastajien mukaan ainutlaatuinen, sillä talvikisoja ei lajissa yleensä ole. Kisan ratamestari oli lajin harrastaja Pauli Laine.

Osanottajia kerääntyi tällä kertaa ennätysmäärä 42 ympäri Suomea. Heidät jaettiin 5-6 kilpailijan ryhmiin, jotka lähtivät kiertämään tehtävärataa jokainen eri rastilta.

Kisassa oli kaikkiaan 24 ammuntarastia ja pisteitä oli jaossa 1-3 per rasti riippuen ampumatuloksesta. Maalitaulu tai ampuja saattoi olla maassa tai puussa ja yksi kohde oli liikkuvakin.

Matkaa ei rasteilla yleensä ilmoiteta, vaan se pitää itse arvioida.

Juha Honkonen oli toisena ratamestarina. Hänen ryhmässään olivat kauhajokiset Jere Huhtanen ja Toni Ahrapalo sekä Pasi-Pekka Puska Peräseinäjoelta ja Mikko Viita Vilppulasta.

Miehet kertoivat, että jousella saa nykyään metsästää jopa valkohäntäpeuraa. Saaliseläinten lajikirjon laajeneminen onkin nostanut jousimetsästyksen suosiota.

Hirveäkin yritetään saada jousimetsästykseen, Honkonen sanoo.

Isompia riistaeläimiä metsästettäessä metsästäjällä tulee olla suoritettuna jousikoe. Sillä tarkoitetaan kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran, metsäpeuran, metsäkauriin, villisian ja muflonin jousella tapahtuvaa metsästystä varten suoritettavaa ampumakoetta.

Lähelle saalista

Jousella metsästävän on päästävä saalistaan huomattavasti lähemmäs kuin ruutiaseella metsästävän, jotta osuma olisi varmempi. Myös saaliseläimen käyttäytyminen on tunnettava hyvin.

Haastetta jousella metsästämisessä on enemmän kuin ruutiasemetsästyksessä, miehet sanovat.

Honkonen sanookin, että hän siirtyi jouseen, jotta mielenkiinto metsästykseen säilyi.

Ensimmäisellä rastilla kohteena oli pukki, jonka ruhoon oli piirretty kolme eri aluetta, joista sai pisteitä. Suurin alue oli noin ympyränmuotoinen, yhden pisteen arvoinen.

Kaksi pistettä sai kapeasta renkaasta ison alueen sisäpuolella ja kolme pistettä sisimmäisestä pikku ympyrästä.

Viidestä miehestä vain yksi sai kaksi pistettä, muut jäivät pisteittä. Miehet myönsivätkin, että harjoittelu oli jäänyt vähälle. Joku ei ollut puoleen vuoteen sattunutkaan jouseen, toisella väliä oli puolitoista kuukautta. Harjoittelemattomuus siis näkyi tuloksissa.

Kisan erikoisuus

Bonusrastina oli niin sanottu yllytyshullu. Se on Lumimieskisan erikoisuus. Taulun, johon oli eläimen vartaloon leikattu aukko kohtaan, johon osuttuaan sai pisteitä, etäisyys oli merkitty kymmenen metrin välein 120 metriin asti.

Kilpailijat saivat itse päättää, miltä etäisyydeltä ampuvat. Pisteitä tuli sitä enemmän, mitä kauempaa osui.

Etelä-Pohjanmaan jousimetsästäjät ry on perustettu vuonna 1992 ja jäseniä on runsaat 50. Seura järjestää muutaman kisan vuoden aikana.

Talvisin pidetään yhteisiä rusakkojahteja ja keväisin mahdollisuuksien mukaan majavajahti.

Seura järjestää jahtinsa päiväkorttiperiaatteella eri metsästysseurojen alueilla, pääasiassa Jalasjärvellä, Kauhajoen metsästysseuran eri kyläosastojen sekä Päntäneen metsästysseuran alueilla.

Lähde: Yli 40 jousimetsästäjää kisasi Sahankylässä – Kauhajoki | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.