Helakanpunaiset kidukset ja kirkkaat silmät ovat tuoreen kalan merkkejä – made on keskitalven herkku

Kalojen hypisteleminen kaupan tiskillä on kielletty.
Kuluttaja joutuu ratkaisemaan kalan tuoreuden näkö- ja hajuaistinsa sekä myyjän antamien tietojen perusteella.

Tuore kala on kirkas, sen silmät ovat kirkkaat, liha kimmoisaa ja kidukset helakan punaiset.

Avatun tuoreen kalan ruodot ovat napakasti kiinni selkärangassa,vatsakalvot ovat valkoiset ja kala tuoksuu hyvältä, kertoo kalakauppias Saara Häkkinen.

Häkkinen myy Lappeenrannan kauppahallissa Saimaasta pyydettyä kuhaa, siikaa, ahvenia, muikkua ja madetta. Kalat on pyydetty edellisenä päivänä. Kauppahallin tiskissä ne odottavat ostajaa jäämurskan seassa.

Järvikalan ohella tuoreena myydään kotimaista, kasvatettua kirjolohta ja siikaa. Tarjolla on myös norjalaista merilohta.

Liukas made on keskitalven herkku

Pienisuomuinen, liukas ja limainen made on keskitalven herkku.
Madekeiton ainekset käyvät tähän aikaan vuodesta hyvin kaupaksi, kertoo Häkkinen.

Lima kuuluu mateeseen, mutta kuuluuko se muihin kaloihin?
Monet pitävät limaisuutta jo vanhaksi menneen kalan merkkinä. Esimerkiksi hauelle kehittyy nopeasti limaa pintaan. Se on hauen suojamekanismi, sanoo Häkkinen.

Siika ei puolestaan limety ollenkaan.

Sen sijaan siika täytyy avata heti pyynnin jälkeen ja poistaa siitä sisälmykset, Häkkinen sanoo. Sätkivää kalaa on kalakaupan tiskistä turha etsiä, sillä elävää riistaa ei saa myydä.

Lähde: Helakanpunaiset kidukset ja kirkkaat silmät ovat tuoreen kalan merkkejä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.