Nyt se on todistettu: Linnut ottavat nokkaunia lentäessään!

Mitä teet, jos olet lintu, ja valtameren yllä lentäessäsi alkaa unettaa? Toinen silmä hetkeksi kiinni ja pikatorkut puolella aivoilla, niin taas jaksaa.

Max Planck -instituutin tutkijat asensivat 14 kuningasfregattilinnun (Fregata minor) päähän kevyet mittalaitteet ja seurasivat aivotoimintaa lennon aikana kymmenen päivää. Lintujen todettiin nukkuvan lentäessään keskimäärin 41 minuuttia vuorokaudessa noin 12 sekunnin jaksoissa.

Vastaavia havaintoja on tehty ennenkin sekä linnuilla että esimerkiksi delfiineillä. Nyt tehdyt kokeet olivat kuitenkin ensimmäiset, jotka on tehty lennon aikana. Asiasta raportoi Nature Communications.

Luonto ei ole löytänyt mitään tapaa, jolla unen tarve voitaisiin täysin poistaa vaativissakaan olosuhteissa.

Kuningasfregattilinnut käyttivät yhtä aivopuoliskoa kerrallaan ilmatorkkujen aikana, mutta toisinaan ne antoivat aivojensa vaipua hetkeksi kokonaan uneen. Tämä oli mahdollista silloin, kun lintu osui nousevaan ilmavirtaukseen eikä sen tarvinnut liikutella siipiään.

Yhdellä silmällä ne pystyivät vielä tarkkailemaan ympäristöään ja esimerkiksi välttämään törmäykset toisten lintujen kanssa.

Tutkijat pitävät merkittävänä havaintona, että kuningasfregattilintu pärjää alle tunnin unilla vuorokaudessa. Useimmilla eläimillä sekä ihmisillä niukka nukkuminen aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Kyllä kuningasfregattilinnulle toisaalta uni maittaa, kun siihen on tilaisuus: se vetää mielellään hirsiä yli 12 tuntia vuorokaudessa, kun se on kuivalla maalla.

Kuningasfregattilinnut voivat pysytellä ilmassa kaksikin kuukautta laskeutumatta välillä. Niiden höyhenpeite ei pidä vettä, joten meren yllä niiden on pakko torkahtaa välillä.

Tutkijat huomauttavat, että lyhytkin nukahtaminen kesken lennon sisältää aina riskejä. He katsovat havaintojensa todistavan, että nukkuminen on elintärkeää: luonto ei ole löytänyt mitään tapaa, jolla unen tarve voitaisiin täysin poistaa noinkaan vaativissa olosuhteissa.

Lähde: Nyt se on todistettu: Linnut ottavat nokkaunia lentäessään! – Tekniikanmaailma.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
%d bloggers like this: