Suomen karhukannan kasvu näyttää taittuneen – pentutuotto vieläkin hyvä Pohjois-Karjalassa

Suomen karhukannan kasvu näyttää taittuneen. Luonnonvarakeskus Luken tuoreen arvion mukaan karhuja on koko maassa 2020-2130 yksilöä ennen tulevan syksyn metsästyskautta. Karhukantaa leikattiin kahtena edellissyksynä metsästyksellä tietoisena tavoitteena kannan kasvun pysäyttäminen.

Tavoite on toteutunut, sillä Luken arvio karhukannan koosta on viitisen prosenttia vuoden takaista pienempi.

Kanta on laskenut hieman myös Itä-Suomen vakiintuneen kannan hoitoalueella.

Karhukanta on edelleen selvästi suurin itärajan maakunnissa Kainuusta Kymenlaaksoon. Luken arvion mukaan yksilömäärä on vähentynyt eniten samalla alueella, tosin vain Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja niiden naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa.

Sen sijaan vakiintuneen kannan hoitoalueen eteläosassa Kaakkois-Suomessa mutta myös Etelä-Savossa kannassa on havaittu hienoista kasvua.

Pohjois-Karjalassa havaintojen määrä on huomattavan pieni Lieksan riistanhoitoyhdistyksen alueella. Esimerkiksi pentuehavaintoja kirjattiin vuonna 2017 kaikkiaan 104, viime vuonna vain 10.

Samalla erilliseksi arvioitujen pentueiden määrä olisi pudonnut 18:sta 4 pentueeseen.

Luken arvion mukaan muutos ei johdu niinkään voimakkaasta metsästyspaineesta kuin havaintoaktiivisuuden vähentymisestä.

Koko maassa petoyhdyshenkilöt kirjasivat viime vuonna Tassu-järjestelmään 10 144 karhuhavaintoa, kun niitä kirjattiin edellisvuonna 13 477.

Pentuehavaintojen määrä laski peräti 42 prosenttia. Edellisen kerran pentuehavaintojen määrä oli yhtä alhaalla vuonna 2013.

Pohjois-Karjalassa Luke arvioi olevan ennen syksyn metsästyskautta 450-470 yhtä vuotta vanhempaa karhuyksilöä ja kevään pentutuotoksi ennustetaan 110 yksilöä. Vuosi sitten pentutuottoarvio oli 103-120, joten tämän vuoden arvio mahtuu samaan haarukkaan

Lähde: Suomen karhukannan kasvu näyttää taittuneen – pentutuotto vieläkin hyvä Pohjois-Karjalassa

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.