Metsästäjät jakavat linnunpönttöjä Kevätmarkkinoilla — ”Riistanhoitoyhdistykset tekevät myös luonnonhoitotyötä”

Luonnonystävien kannattaa suunnata keskiviikkona ja torstaina Savonlinnan torille. Seudun riistanhoitoyhdistykset jakavat markkinoilla linnunpönttöjä ilmaiseksi.

Kerimäen, Savonlinnan ja Savonrannan riistanhoitoyhdistykset jakavat linnunpönttöjä Savonlinnan Kevätmarkkinoilla keskiviikkona ja torstaina.

Riistanhoitoyhdistykset ovat saaneet riistanhoitopiiriltä lainaksi järeän poran, jolla pönttöaihioiden teko sujuu kätevästi, kertoo Kerimäen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jari Hämäläinen.

Tämä on luonnonhoitotyötä, jota haluamme riistanhoitoyhdistyksissä tehdä, Hämäläinen sanoo.

Pora on pyörinyt Kerimäellä viikonlopun aikana ja kevätmarkkinoilla linnunpönttöjä on jaossa 300-400 kappaletta. Lisäksi pora tuodaan näytille torille ja sillä on tarkoitus tehdä pönttöjä myös kevätmarkkinoiden aikaan.

Puutavara linnunpönttöihin on saatu lahjoituksena metsäfirmoilta. Tarjolla on taatusti luomumääritelmät täyttäviä pönttöjä, kun linnunpönttöaihio on porattu pyöreästä puupöllistä.

Lentoaukko on porattu pönttöihin valmiiksi, mutta katon ja pohjan joutuu jokainen itse tekemään, Jari Hämäläinen kertoo.

Siihen, samoin kuin pöntön kiinnittämiseen vinkkejä löytyy riistanhoitoyhdistysten toimipisteestä kevätmarkkinoilta, hän sanoo.

Suurimman pöntön voi viedä vaikka taimikon laitaan, jolloin esimerkiksi pöllö voi tehdä siihen pesänsä.

Sehän on parasta taimikonhoitoakin, kun pöllö vahtii myyräkantaa, Hämäläinen muistuttaa.

Metsästysharrastukseen kuuluu paljon muutakin

Jari Hämäläinen muistuttaa, että metsästysharrastukseen kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä ammunta. Metsästäjät tekevät paljon linnunpönttötalkoiden tapaista luonnonhoitotyötä sekä riistanhoitotyötä.

Riistalinnuistahan pönttöpesijöitä ei ole kuin uuttukyyhky ja telkkä, joten tämä on puhdasta luonnonhoitoa. Monet metsästäjät ylläpitävät myös riistapeltoja, ja senkin tarkoitus on lähinnä auttaa eläimiä.

Riistamiehet käyttivät talkoissa puutavaran tehokkaasti hyödyksi.

Ensin paksusta pöllistä porattiin telkän tai pöllön pönttö ja keskeltä irronneesta purilaasta porattiin vielä pikkulinnun pönttö pienemmällä terällä.

Pienemmät pöntöt sopivat hyvin vaikka omakotitalon pihaan, sanoo Jari Hämäläinen.

Lähde: Metsästäjät jakavat linnunpönttöjä Kevätmarkkinoilla — ”Riistanhoitoyhdistykset tekevät myös luonnonhoitotyötä” – Itä-Savo

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.