Ulvonta susista on kantanut Vaasan vaalipiirin ehdokkaiden korviin – yli puolet karsisi susikantaa

Susien Pohjanmaalla aiheuttamat vaaratilanteet ihmisille ja vahingot kotieläimille on otettava vakavasti. Ei ole perusteltua, että salakaadot ovat ainoa keino puolustautua.

Susienkaatolupia tarvitaan.

Ministeriö osaa kyllä arvioida, millainen määrä lisälupia ei kuitenkaan vaaranna uhanalaisen lajin säilymistä. Luonnonvarakeskuksen arvio susikannasta on myös oltava oikea, jottei lupien määrä jää liian alhaiselle tasolle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) vuoden 2018 tilanteeseen perustuvan kanta-arvion mukaan 70 prosenttia Suomen susista vaeltaa läntisen Suomen alueella.

Koko Suomessa oli yhteensä 20 susilaumaa, ja susikannan kokonaismäärä oli 165–190 sutta. Läntisellä kannanhoitoalueella oli arvion tekohetkellä maaliskuussa 16 susilaumaa, joissa susien kokonaismäärä oli yhteensä 108–122. Tästä kokonaisuudesta Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on nyt 6 laumaa, joissa susia on yhteensä 31-36.

Luken tieto vahvistaa sen, mikä on pohjalaismaakunnissa aavistettu jo muutaman vuoden ajan: maamme susikannan painopiste on siirtynyt hyvin nopeasti idästä länteen.

Nopeasti muuttunut tilanne on herättänyt huolta etenkin haja-asutusalueilla, missä sudet ovat tulleet liian lähelle asutusta.

Kun susilaumat ovat uusia, rinnakkaiselo tuottaa pohdintoja, kysymyksiä, sekä jatkuvaa keskustelua susista ja niiden oikeutuksesta olla näillä meidän alueilla. Ja osittain tuottaa myös huolta, Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Mikael Luoma totesi Seinäjoen Sanomien haastattelussa viime lokakuussa.

Laumat ovat joka tapauksessa vakiinnuttamassa asemansa osana maakunnan pysyvää lajistoa, ja Luoman mukaan eläimen kanssa on nyt totuttava elämään.

Vielä saattaa olla ajatusta, että sudet olisivat täällä väliaikaisesti olemassa, ja että susilaumat hävitettäisiin poikkeusluvilla pois tai jotain muuta. Näin ei ole se lähtökohtainen tilanne, Luoma totesi.

Lähde: Ulvonta susista on kantanut Vaasan vaalipiirin ehdokkaiden korviin – yli puolet karsisi susikantaa | Seinäjoen Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.