Siilin piikit mullistavat kypärien turvallisuuden – parempi suoja aivovammoja vastaan ”3,8 miljardin vuoden kokemuksella”

Siilin piikkien rakenne ja iskua vaimentavat ominaisuudet ovat tuomassa mullistuksen kypärien iskunkestävyyteen ja kykyyn suojata aivoja rotaatiolta. Biomimiikan avulla insinöörit ympäri maailmaa hyödyntävät luonnon synnyttämiä toimivia rakenteita.

Nyt yliopiston projektina alkanut iskunkestävyyden tutkimusprojekti on realisoitumassa aikaisempaa turvallisemmiksi kypäriksi.

Nykyiset kypärät muodostuvat pääasiassa kolmesta kerroksesta: polykarbonaatista valmistetusta ulkokuoresta, iskun vaimentavasta välikerroksesta ja pehmustekerroksesta. Hedgemon-yritys kehittää siilin piikkeihin perustuvaa iskunvaimennusta kypärien välikerrokseen.

Nykyiset kypärät eivät kestä useita iskuja menettämättä osaa iskunvaimennuskyvystään. Kypärät eivät ehkäise riittävästi aivotärähdyksiä, Hedgemonin johtaja Nathan Swift sanoo.

Luonto on itsessään eräänlainen tutkimuslaboratorio, Hedgemonin tutkimusjohtaja Bill Hsiung vertaa. – Se on jo kokeillut yritystä ja erehdystä ja erilaisten ratkaisujen kehittämistä 3,8 miljardin vuoden ajan, hän jatkaa.

Kiertoliike iskua vahingollisempi

Yksi keskeisimmistä tavoitteista on suojata aivoja etenkin tilanteissa, jossa aivot pääsevät kiertymään. Kiertoliike on aivoille huomattavasti suoraa iskua vahingollisempaa, mutta nykyiset kypärät kykenevät suojaamaan aivoja tältä huonosti.

Siilin piikkien rakennetta hyväksikäyttäen yritys pyrkii parantamaan rotaationaalisen iskunkestävyyden lisäksi kypärien kykyä vastaanottaa useita kovia iskuja menettämättä suojausominaisuuksiaan.

Siilillä on noin 7 000 piikkiä, mutta vaimennus ei perustu lukumäärään, vaan siihen, miten piikit toimivat keskenään limittyessään ja vuorovaikuttaessan vaimentaakseen iskun.

Kun painat yhtä piikkiä, se painaa kolmea viereistä piikkiä, jotka painavat jälleen viereisiä piikkejään aiheuttaen dominoefektin. Tämä auttaa levittämään iskun voimaa, Swift kuvailee.

Kypärän piikit valmistetaan polymeeristä, ja niiden rakenne on identtinen siilin piikkien rakenteen kanssa. Tutkimuksen mukaan piikkirakenne kykenee vastaanottamaan vähintään vastaavan, ellei jopa suurempia voimia kuin nykyiset iskua vaimentavat vaahtomateriaalit.

Uudella kypärällä olisi varmasti suuri kysyntä niin motoristien kuin eri urheilulajien harrastajien keskuudessa. Jääkiekon lisäksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla on valtava riski saada päävammoja. Inverse

Lähde: Siilin piikit mullistavat kypärien turvallisuuden – parempi suoja aivovammoja vastaan ”3,8 miljardin vuoden kokemuksella” – T&T

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.