Lumi on tehnyt tuhoja pihojen hedelmä- ja koristepuille — Omenapuiden leikkauksen voi jo aloittaa

Ammattiviljelijä jännittää vadelman ja mansikan talvehtimista. Puutarhat, pihat ja viljelmät alkavat paljastua lumen alta.

Runsaslumisen talven aiheuttamia lumivaurioita hedelmä- ja koristepuille on näkyvissä, mutta matalampien kasvien tilanne paljastuu vasta myöhemmin, kertoo Lappeenrannan seudun puutarhaseuran puheenjohtaja Jukka Kolehmainen.

Nykyisten ohjeiden mukaan omenapuita voi leikata jopa kesällä, joskin perinteinen aika leikkaukselle on kevättalvella ennen silmujen puhkeamista.

Silloin lehdet eivät estä näkemästä kokonaisuutta.

Repeytyneitä oksia voi siis jo poistaa. Haavanhoitoainesta joitakin voi käyttää vasta, kun lämpötilat kohoavat nollan yläpuolelle, Kolehmainen muistuttaa.

Koristehavupuista esimerkiksi tuijissa on nyt näkynyt taipuneita oksia ja jopa katkenneita latvoja. Kolehmaisen mukaan taipumat korjaantuvat ajan mittaan yleensä kohtuullisen hyvin, koska puun muoto on sillä geeneissä. Katkennutta latvaa puu yleensä korvaa myös, mutta puun muoto ei yleensä palaudu ennalleen.

Koristehavupuiden varjostuksen tarkoituksena on jarrutella niiden heräämistä yhteyttämään.

Jos puu alkaa yhteyttää, kun maa on vielä jäässä, kasvi ei saa jäisestä maasta vettä. Siitä seuraa neulasten ruskistumista.

Ketut ovat pienentäneet pupukantaa. Jyrsittyjä puita on näkynyt aika vähän. Eläintuhot ovat Lappeenrannan seudulla Kolehmaisen käsityksen mukaan aika pieniä.

Voi tietysti olla, että vaurioita on vielä tulossa, jos puput lähtevät liikkeelle.

Holopaisen omenatarha on aidattu jänisten ja muiden eläinten varalta. Yksi jänis oli päässyt aitaukseen, mutta se hätistettiin pois, ja jäi tällä kertaa ilman ruokaa.

Muutamia omenapuita on kuollut pystyyn, kun edellisenä talvena oli pitkään lauhaa, eivätkä omenapuut osanneet mennä lepoon oikea-aikaisesti.

Seuraavaksi Holopaisen tilalla jännitetään, missä kunnossa ovat vadelmat. Edellisenä talvena jäätyvä räntä runnoi kasvustot niin, että viime kesän vadelmasato oli olematon.

Kun mansikka paljastuu lumen alta. selviää, ovatko kauriit ja peurat herkutelleet niillä.

Tänä talvena lumi on suojannut mansikkaa. Edellisenä talvena monella mansikkaviljelmällä oli tuhoja, kun lumi ei suojannut jäätymiseltä.

Lähde: Lumi on tehnyt tuhoja pihojen hedelmä- ja koristepuille — Omenapuiden leikkauksen voi jo aloittaa – Etelä-Saimaa

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.