Luonnon eläimet pelottavat kaupunkilaisia – ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta

Monet kaupungeissa ikänsä asuvat ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta niin, että he kokevat urbaanissa ympäristössä viihtyvät luonnonvaraiset eläimet epämiellyttäviksi, inhottaviksi, uhkaaviksi ja jopa pelottaviksi.

Näin ei suinkaan pitäisi olla, sanoo kaupunkiekosysteemitutkimuksen professori Heikki Setälä Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta.

Loppujen lopuksi varsinaisia haittaeläimiä taitaa olla Suomessa vain kaksi lajia, valkoposkihanhi ja kani, Setälä arvioi.

Hanhista tuskin on muuta hyötyä kuin se, että ovathan ne näyttävää porukkaa. Kaupunkieläinten hyötynä voi pitää sitä, että esimerkiksi rusakoiden tai vaikka citykettujen näkeminen tuottaa ihmisille visuaalista iloa, Setälä sanoo.

Kanit aiheuttavat vahinkoa esimerkiksi pääkaupunkiseudun puistoissa, joissa ne popsivat suihinsa koristekasveja. Kani on valkoposkihanhen tavoin selkeästi haittalaji, mutta oikeastaan mitkään muut kaupunkiympäristössä elävät eläimet eivät ole sellaisia.

Rusakot voivat tuhota nuoria omenapuita jyrsimällä niiden tyviä, vesimyyrät puolestaan järsivät maan alla puiden juuria. Jänisten ja rusakoiden papanat toimivat kuitenkin puutarhalannoitteena. Ne tuottavat ennen kaikkea eloperäistä humusta.

Kontiainen, joka ennen tunnettiin maamyyrän nimellä, mutta joka kuuluukin siilien ja lepakoiden ryhmään, aiheuttaa Suomen kaupungeissa hyvin vähän tuhoja.

Metsämyyrän haittavaikutuksiin kuuluu se, että laji saattaa levittää myyräkuumetta. Nurmikoille ilmestyvät kiusalliset maakasat eivät ole näiden pienikokoisten myyrien tekemiä, vaan asialla on ollut vesimyyrä tai joskus kontiainen.

Hiiristä, kuten metsähiiristä ja vaivaishiiristä, ei ole oikeastaan mitään haittaa, vaikka ne talvisin hakeutuvat esimerkiksi talojen kattorakenteiden suojiin. Ne eivät edes välitä lämpimästä. Kotihiiri taas on niin harvinainen, että sen näkisi mielellään jo siksi, Setälä sanoo.

Ihmiset ovat ylihygienisoituja

Ihmiset inhoavat ja myös pelkäävät kaupungeissa eläviä lintuja, kuten puluja, lokkeja ja variksia. Hyökkäileviä variksia ja lokkeja on kuitenkin hyvin vähän. Ihmiset ovat ylihygienisoituja ja luulevat, että eläimet tuottavat tauteja, mitä ne eivät tee.

Päinvastoin monet kaupunkilinnut toimivat puhtaanapitolaitoksina. Ne pitävät huolta kaikesta siitä ylimääräisestä, joka ihmisiltä jää jäljelle.

Luonnon eläimet pelottavat kaupunkilaisia – ESS.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.