Kaadettu hirvi ei kauan säily – kylmätiloilla on nyt kysyntää

Lämpimänä alkanut syyskuu tuottaa harmaita hiuksia osalle hirvenmetsästäjiä. Isommilla seuroilla on hyviä kylmätiloja saaliin käsittelyyn, mutta pienemmät porukat ovat täysin kelien armoilla.

Nettihaku sanoilla kylmäkontti vuokrataan antaa Lapissa tuloksen nolla. Tämä on nyt pienten hirviporukoitten ankeaa arkea aikaisen hirvenmetsästyksen aikaan.

Tarve kylmätiloille olisi kuitenkin huutava

Kun päivälämpötilat liikkuvat parinkymmenen asteen tienoilla ja yöllä käväistään alle kymmenessä, saaliiksi saatu hirvi pitäisi saada pikaisesti kylmenemään.

Ei jäähdytystä toki pidä jättää seuraavaan päivään. Lihat pitää saada jäähtymään samana päivänä, varsinkin tällaisilla keleillä, sanoo Inarin kunnaneläinlääkäri Marja Nuorgam.

Pienemmillä muutaman metsästäjän hirviporukoilla on harvemmin käytössään kylmää lihankäsittelytilaa tai edes kylmää säilytystilaa.

Isommilla seuroilla on omat tilansa, mutta niihin ei hevillä oteta toisten porukoiden hirviä. Metsästäjien kannattaa käyttää harkintaa.

Jokainen voi miettiä, että kannattaako sitä hirveä kaataa silloin, jos on lähemmäs kaksikymmentä astetta lämmintä. Neuvoisin seuraamaan sääennustetta ja odottamaan sen verran, että lämpötilat laskisivat edes yöllä, eläinlääkäri Marja Nuorgam sanoo.

Hirviä riiputetaan yleensä jokunen vuorokausi ennen pilkkomista

Riiputtaminen on raakakypsytystä, jossa lihan omat entsyymit mureuttavat lihaa. Täysin riiputtamaton liha voi olla sitkeää kuin kumipallo.

Lämmin keli estää myös riiputtamisen.

Ei ruhoa voi riiputtaa näissä lämpötiloissa, riiputtaminen tapahtuu jääkaappilämpötilassa, Marja Nuorgam sanoo.

Lähde: Kaadettu hirvi ei kauan säily – kylmätiloilla on nyt kysyntää | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.