Anna Minkkinen lähti Iraniin opettelemaan ratsujousiammuntaa – päätyi metsästämään haukalla ja kisaamaan Jordanian kuninkaan edessä

Iranin metsästysseuran tekemän tutkimuksen mukaan Ali Ghoorchian on viimeinen Ghoorchin eli persialaisen kevyen ratsuväen jälkeläinen, jolla yhä on hallussa esi-isiensä, ratsastavien sotilaiden ja aseentekijöiden perimätieto.

Minkkinen on tähän mennessä käynyt kaksitoista kertaa Iranissa harjoittelemassa Ali Ghoorchianin, ratsujousiammunnan maailmanmestarin opetuksessa.

Katso videolta Minkkisen suoritus

Ensimmäisessä harjoituksessa Ghoorchian pyysi Minkkistä ratsastamaan laukassa kädet sivuilla.

Ilman käsiä ratsastus on ratsujousiammunnassa keskeistä, sillä jousella ampumiseen tarvitaan molempia käsiä.

Laukatessaan ilman käsiä Minkkinen hymyili. Niin käy harvoin, kun ihminen jännittää. Hymy vakuutti Ghoorchianin suomalaisen rohkeudesta ja halusta oppia.

Sittemmin Minkkinen on todistanut pelottomuutensa monta kertaa, mutta sitäkin tärkeämpää on kiinnostus lajin kulttuurihistoriaa kohtaan.

”Ihmiset harrastavat ratsujousiammuntaa eri syistä. Osa harrastaa sitä kilpaurheilun vuoksi, osa taas ratsastuksen vuoksi.

Ensimmäisellä reissullani kävi ilmi, että meillä molemmilla on valtava mielenkiinto lajin kulttuuriin ja historiaan. Olin myös aika valmis heittäytymään kaikkiin juttuihin mukaan, ja siitä syntyi vahva yhteys.”

Ghoorchianista tuli Minkkisen opettaja.

Ensimmäisestä Iranin-matkastaan lähtien Minkkinen on perehtynyt ikivanhaan persialaiseen metsästys- ja taistelukulttuuriin.

Minkkinen opiskelee Suomessa fysioterapeutiksi, mutta persialaista perimätietoa hän ei halua opiskella ravaamalla museoissa, vaan kuuntelemalla ja tekemällä.

Samaan ajatukseen historian uudelleen elämisestä pohjautuvat monet muutkin lajit, kuten boffaus, teräsmiekkailu ja hevosturnajaiset. Historiallisissa roolipeleissä ja larpeissa elävöitetään eri historian ajanjaksoja ja konflikteja.

Esimerkiksi vuosittain järjestettävän boffaustapahtuman Sotahuudon aikakehys oli tänä vuonna anglosaksisen dynastian loppu vuosina 1002–1016. Historialliset larpit pohjautuvat usein johonkin oikeaan historian aikakauteen tai tapahtumasarjaan. Hahmot voivat olla joko oikeita tai keksittyjä.

Minkkisen kohdalla perimätiedon kerääminen Iranissa ei kuitenkaan ole sotien simulaatiota, vaikka samoja piirteitä ampumaharjoituksissa onkin.

Tarkoituksena on ensisijaisesti koota kaikki Ghoorchianin tietotaito kirjalliseksi.

Ghoorchian on viimeinen iranilainen, jolla on hallussa haukalla, tazi-koiralla ja hevosen selästä jousella metsästämisen taito omassa sukulinjassaan.

Ratsu­jousiammunnasta on Iranista löydetty merkkejä yli 10 000 vuotta vanhoista seinä­maalauksista.

Aasiassa, erityisesti Lähi-idässä, hevosen selästä jousella ampuminen oli voittamaton armeijan taktiikka.

Ensimmäiset viralliset löydökset ratsujousi­ammunnasta on löydetty muinaisilta assyrialaisilta, noin 1 300 eaa.

Persialaiset taas voittivat heitä hallinneet assyrialaiset vuonna 612 eaa.

Persialaisen ratsastajakansan kolme keskeisintä opetusta olivat totuus, ratsastaminen ja jousiammunta.

Persialaiset valtasivat itselleen suuria alueita ja käyttivät sotureinaan myös naisia. Naiset houkuttelivat viholliset peräänsä ja ampuivat heitä kaftaanin alla piilossa olleilla nuolilla reisiin.

Minkkinen on reilun kahden vuoden aikana matkustanut tiuhaan kisareissuille. Tämän jutun ilmestyessä Minkkinen on GP-kisoissa Unkarissa. Eniten hän on silti vieraillut Iranissa, jossa hän on kouluttanut hevosia ratsujousiammuntaan ja vaeltanut niiden kanssa vuoristoissa.

Vanhemmatkin ovat jo tottuneet tyttären harrastukseen. Isä on käynyt Minkkisen kanssa Iranissa, ja äiti on lähdössä sinne myös.

Vuonna 2016 Raymond-media teki Minkkisestä jutun otsikolla Soturi. Jutussa Ali Ghoorchian hehkutti Minkkisen rohkeutta.

Nyt Minkkinen on ymmärtänyt, että täysin peloton ei soturinkaan tarvitse olla.

”Viime kesänä kaaduin hevosen kanssa radan lähtötilanteessa ja jouduin sairaalaan. Sen jälkeen jouduin – kuten varmaan jokainen jossain kohtaa tässä lajissa – keräämään uskallusta uudestaan.”

Lähde: Anna Minkkinen lähti Iraniin opettelemaan ratsujousiammuntaa – päätyi metsästämään haukalla ja kisaamaan Jordanian kuninkaan edessä: Katso videolta satumainen suoritus – Kulttuuri | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.