Luonnonvarakeskuksen uusimman kanta-arvion mukaan villisikoja edellisvuotta vähemmän

Metsästäjien hirvijahdin 2018 yhteydessä tekemien havaintojen perusteella villisikojen tiheimpiä esiintymisalueita ovat edelleen itäinen Uusimaa ja Kaakkois-Suomi.

Villisikakannan arvioidaan olevan runsaan kolmanneksen pienempi verrattuna edellisen vuoden arvioon, joka oli 2100–5450 yksilöä. Arvion pienentymiseen vaikuttaa kannan koon todellisen laskun lisäksi menetelmään liittyvät epävarmuustekijät.

Kantaa pienentää metsästys ja mahdollisesti rajan yli tulevien yksilömäärien väheneminen. Lisäksi on mahdollista, että edellisen vuoden kanta-arvio oli yliarvio.

Sisältyy lukuisia epävarmuustekijöitä

Kanta-arviointimenetelmä hyödyntää useita eri tietolähteitä. Keskeisimpiä ovat metsästäjien arviot alueidensa villisikojen runsaudesta sekä tieto saalismääristä.

Kannanarviointiin sisältyy lukuisia epävarmuustekijöitä, joten saatu numeerinen tulos kuvaa enemmänkin suuruusluokkaa eikä ole tarkka yksilömääräarvio.

Luke on kehittänyt villisian kannanarviointia vuodesta 2017 lähtien. Kanta-arvioinnin tarkkuus paranee aikasarjan pidentyessä ja aineistopohjan vahvistuessa.

Tilastolliseen menetelmään pohjautuvan arvion mukaan villisikojen määrä tammikuussa 2019 oli 1500–2650 yksilöä.

Lähde: Uusimman kanta-arvion mukaan villisikoja edellisvuotta vähemmän – Luonnonvarakeskus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.