Luoksetulo on taito, joka saattaa pelastaa koirasi hengen

Koira oppii liittämään uuteen asiaan myös tunnetilan, joka sillä oli kyseistä asiaa oppiessaan. Koska haluamme koiramme tulevan luokse nopeasti, tulee mielikuva luoksetulosta olla koiralla iloinen.

Muista siis pysyä itse harjoitellessa iloisena.

Lyhyt hihna

Kutsu koira luoksesi hihnassa (uutta käskysanaa käyttäen) kesken lenkin ja palkitse suurella määrällä herkkuja.

Toista tämä muutamia kertoja lenkin aikana ja joidenkin päivien ajan.

Muista, ettei koiralla ole tässä vaiheessa hajuakaan, mitä uusi käskysana tarkoittaa, joten älä hermostu vaan pidä äänesi iloisena.

Jos käytät vanhaa käskysanaa, muista millaiseksi koira on mieltänyt sanan, joten jos koira ei heti aluksi innostu pidä äänesi silti iloisena.

Pitkä liina

Kutsu koira kuten edellä, mutta pidemmältä matkalta.

Liinan avulla voit varmistaa, että koira onnistuu.

Yllätyksellisyys

Pilko oikeasti herkullisia makupaloja rasiaan ja ota ne mukaasi vaikkapa sohvalle. Tee omia asioitasi kaikessa rauhassa ja yllättäen kutsu koirasi luoksesi.

Kun koira tulee anna koko rasiallinen herkkuja. Toista tämä harjoitus eri paikoissa sisällä muutaman päivän ajan – huomaat, että koiraan alkaa tulla nopeutta.

Mene pellolle tai muuhun turvalliseen paikkaan – annan koiran kirmailla ympäriinsä ja nuuhkia paikkoja.

Istu penkillä tai seisoskele ja yllättäin kutsu koiraasi – ja anna koko rasiallinen herkkuja. Toista sama asia uudelleen muutaman päivän aikana, koiralla alkaa olla mukava mielikuva luoksetulosta.

Avustettu luoksetulo

Seuraavaan luoksetuloharjoitukseen tarvitset kaverin avustajaksi, joka pitää koirastasta kiinni.

Innosta koiraasi kutsumalla tätä nimeltä ja heittelemällä tai vinguttamalla lelua tai näyttämällä koiralle makupaloja ja juoksemalla koirasta poispäin.

Avustaja päästää irti, kun sanot luoksetulokäskysanan esimerkiksi ’tänne’. Kun koira on tullut luoksesi, palkitse koirasi välittömästi leikkimällä tai makupaloin.

Harjoituksella pyritään saamaan luoksetuloon intoa ja nopeutta.

Mikäli koira juokseekin ohitsesi eikä tule luoksesi älä juokse koiran perään vaan juokse karkuun eli vastakkaiseen suuntaan kuin koira ja kutsu samalla iloisesti, koirasi tuleekin sinun perääsi. Voit toistaa harjoitusta useamman kerran samalla harjoituskerralla.

Häiriötekijoiden lisääminen

Vasta siinä vaiheessa, kun koira oikeasti ymmärtää mitä luoksetulokäskysi esimerkiksi ’tänne’ tarkoittaa ja edellä olevia harjoituksia on tehty riittävä määrä aletaan harjoitukseen liittämään häiriötekijöitä.

Kuten toisia koiria ja koiraa aletaan kutsua luokse hankalammista tilanteista mm. leikkimästä puistossa toisten koiren kanssa.

Luoksetulon opettaminen katsekontaktin pitämisen kautta. Kun koira katsoo sinuun kehu / naksauta ja palkitse koira.

Toista vaihetta kunnes koira alkaa tarkkailla sinua enemmän.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.