Poron kuivaliha – uhanalainen herkku, sato on valmis juuri pääsiäiseksi

Poronlihaa tulee markkinoille vuosi vuodelta vähemmän. Enää ei poronhoitajakaan raaski kuivattaa paistia omaan käyttöön, vaan kaikki liikenevä arvoraaka-aine kuivataan myyntiin.

Itselleen poromies kuivaa lähinnä sydämiä.Kuivalihan menekki olisi lähes rajaton, mutta saatavuus heikkenee koko ajan.

Kumpulan mukaan kuivaalihaa saavat kohta enää ne onnekkaat, jotka kuivaavat itselleen tai ovat muuten mukana porotaloudessa. Tänä vuonna on Kumpulan perheenkin tyydyttävä syömään kuivattua poron sydäntä.

Sydän on ihan hyvä kuivalihan raaka-aine, mutta sen kuivaaminen on tarkkaa puuhaa, se on paha menemään yli ja sitten se mureutuu liikaa, Virpi Kumpula sanoo

Lihat kuivataan kuivasuolausmenetelmällä, eli tuuman vahvuisiksi suikaleiksi leikattu lihat asetellaan kerroksittain lihankuivausastiaan ja päälle ripotellaan karkeaa merisuolaa. Suolaa saa olla 2,2- 2,5 prosenttia kuivattavan lihan määrästä.

Lihojen annetaan olla suolassa 24 tuntia, kunnes ne nostetaan kuivamaan. Ennen nostamista lihat käytetään vesiastiassa, että pinnalla oleva suola huuhtoutuu pois. Sitten vain odotetaan noin kolme viikkoa, Virpi Kumpula sanoo.

Uusi sato on valmis juuri pääsiäiseksi, joka on kuivalihan parasta sesonkia.

Poron kuivaliha – uhanalainen herkku | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.